En välkomnande och varm hemsida dit ungdomar kan få hjälp, inspiration och hopp. Och hjälp med att hitta sysselsättning.
Det är målet med ungdomslotsarnas nya hemsida.
UNGDOMSARBETE Arbetslösheten bland unga på Åland är stor och det finns många som varken studerar, har praktik eller ett arbete. Det vill man komma bort från.
Emmaus startade projektet Ungdomslotsar 2008 och fick finansiering från landskapsregeringen och Europeiska socialfonden. Uppgiften är att hjälpa de unga att hitta en sysselsättning och hjälpa dem att nå sina mål.
Nu har man skapat ett nytt sätt att fånga in de unga -genom en hemsida.
-Vi satte oss ned och funderade på hur vi kunde nå de unga och ställde oss frågan: Var är de? Och svaret är på nätet, säger Göte Winé, som tillsammans med Linda Adolfsson är anställd som ungdomslots.
-Grundtanken är att nå ut och komma i kontakt med de som inte befinner sig i något nätverk, som inte är inskrivna på arbetsförmedlingen eller går i någon skola. Att nå de som sitter hemma, säger Linda Adolfsson.
På de ungas villkor
Ungdomslotsarnas arbete är att just hitta dem och slussa dem vidare. Antingen till arbetsförmedlingen, hjälpa dem att söka en utbildning eller att hjälpa dem in i dagverksamhet som Katapult. Allt på ungdomarnas egna villkor.
Tidigare har det varit svårt att nå ut till nya människor, säger Linda Adolfsson.
-Vi kan inte gå på stan och fråga folk. Det är ju som när man vet att man behöver träna så kommer någon fram till dig och säger: Du måste motionera! Då vill man ju verkligen inte göra det. Men har man hört att det finns ett motionsförbund eller ett gym tillräckligt många gånger kanske man till slut kommer sig för att ta kontakt och gå dit.
Precis så vill de att den nya hemsidan ska funka.
Hopp och inspiration
Hemsidan är skapad av April kommunikation som både står för formgivningen och texterna.
-Vi vill att de unga ska känna identifikation och hopp. Sedan har vi också något tänkvärt med artiklar som innehåller någonting, som visar att Linda och Göte står på ungdomarnas sida, säger Annika Zetterqvist, som står för formgivningen.
Artiklarna har Sandra Rasmussen skrivit och handlar dels om hur man kan halka in på en yrkesbana på ett bananskal, hur det kan kännas när man fallit igenom systemet och inte har en sysselsättning men också om hur man kan må bättre.
-Lite mentalträning light, positivt tänkande. Saker man kan tänka på som man mår bra av.
Det finns också personliga intervjuer med både Göte Winé och Linda Adolfsson som visar att de inte är "så farliga". Med det hoppas de att unga lättare vågar ta kontakt.
Lätt ta kontakt
Flera ungdomar har varit med och skapat sidan. En ungdom som är med i Katapult har fotograferat och en arbetsgrupp från Katapult har varit med och sagt vad de önskar från sajten.
-De sa bland annat att film ger trovärdighet, säger Annika Zetterqvist.
Och därför finns också en film med en kille som tidigare varit med i Katapult som berättar hur det var och hur han hittade ett jobb han trivs med.
Kontaktuppgifterna till ungdomslotsarna har också fått en väl synlig plats så att det är lätt att ta kontakt med dem.
-Fördelen är att man kan gå in tio gånger på hemsidan och läsa det som finns där utan att ta kontakt. Men förhoppningsvis kommer det en elfte gång och då har man gjort sig redo och vill ta kontakt. Vi tänker inte pracka det på dem, säger Linda Adolfsson.
Hemsidan finns på adressen www.ungdomslotsarna.ax
Matilda Andersson