I hopp om att få mer information om fästingburna sjukdomar startar nu insamlingen av fästingar på Åland igen.
I fjol deltog 285 ålänningar som hjälpte till att få fram nya siffror kring borrelia.
HÄLSA För att en sjukdom ska definieras som folksjukdom ska minst en procent av befolkningen drabbas. På Åland infekteras ungefär 400 ålänningar av borrelia varje år, vilket är mycket mer än en procent. Det är en av orsakerna till att Borreliagruppen på Åland tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping studerar fästingburna sjukdomar.
I tre års tid har man arbetat med studien i Linköping. Sedan förra året kom också Åland med. Studien är unik, berättar professor Pia Forsberg från Linköping.
-Många har forskat om borrelia men ingen har lagt upp studien på samma sätt som vi, att samla in fästingar som har bitit och därefter följa de som blivit bitna i tre månader, säger hon.
Donera från måndag
I fjol började man samla in fästingar även här på Åland. 285 personer deltog då, berättar Susanne Olausson, som är forskningsskötare och har hand om det praktiska kring studien.
På måndag öppnar den speciella mottagningen där man som fästingbiten kan lämna sin fästing och lämna ett blodprov.
-Vi har flyttat den till Medimar i år. Redan innan vi har börjat annonsera har folk kommit in med sina fästingar, säger Susanne Olausson.
Fästingen ska ha suttit på en själv och det ska vara max tre fyra dagar sedan man tog bort den. Fästingen analyseras sedan där man ser om den burit någon smitta.
-Vi tittar efter borrelia, TBE och anaplasma, även kallat "fästingfeber". Målet är att få ihop 10.000 fästingar och 10.000 personers blod, säger Pia Forsberg.
Det man letar efter i blodet är spår av om personen blivit smittad och om den har några symptom.
-Hur människan reagerar och hur immunförsvaret fungerar.
20 procent bär smittan
Redan har man nått resultat. Med hjälp av de 1.300 fästingar man hittills fått in har man kunnat fastställa vissa saker kring borrelia.
-Det har visat sig att ungefär en femtedel av alla fästingar bär det. Det låter lite otäckt att det är 20 procent, men det är inte så hemskt, säger Pia Forsberg.
Det är nämligen långt ifrån alla som bär borrelia som smittar. Bara ungefär hälften av dem överför smittan till människan.
-Och bara en tredjedel av de som smittats blir sjuka och får symptom, säger professor Dag Nyman, som är med i Borreliagruppen på Åland.
Det är bara de som verkligen är sjuka som ska behandlas, anser de. Det är faktiskt det som är syftet med hela studien - att få mera kött på benen till varför man inte ska ge penicillin till alla som har haft en fästing. Bara de med symptom ska behandlas.
-Jag tycker inte att man ska gödsla med antibiotika hur som helst. Och vetenskapen är eniga om att man ska vara restriktiv, säger Pia Forsberg och förklarar att det annars kan leda till att antalet resistenta bakterier ökar.
Forskningen fortsätter
Förutom det vill man också självklart veta mer om de fästingburna sjukdomarna. Man har redan arbetat fram metoden för att på samma vis som borrelian kunna komma till resultat med TBE. Man ska också börja med anaplasma.
-Det är ändå ett ganska stort sjukvårdsproblem. Kostnaderna för sjukdomar som sprids med fästingar är ganska stora, säger Pia Forsberg.
Matilda Andersson