Som Ålandstidningen tidigare har berättat hamnar Åland utanför det lagskydd som övriga invånare i landet har när Finlands hälso- och sjukvård omorganiseras i välfärdsområden vid årsskiftet.
Landskapsregeringen (LR) har sedan 2020 påpekat för den finska regeringen att den nya lagstiftningen måste fungera mot självstyrelselagen, men ännu saknas lösningar.
Tiden är knapp och nu vänder sig LR till justitiekanslern (JK) Tuomas Pöysti i en skrivelse.
– LR har tidigare varit i kontakt med JK om problematiken som uppstod kring smittskyddslagen, då lyfte vi också upp att det finns flera andra lagar som påverkas. Vi hade en bra dialog. När det gäller smittskyddslagen finns nu ett förslag om övergångsbestämmelse, vi kanske inte gillar det i sig men det är i alla fall en tillfällig lösning. Men när det gäller de andra lagarna har vi ingen lösning från och med årsskiftet. Vi ville ställa frågan till JK hur han ser på det här, förhoppningsvis kan han hjälpa oss, säger social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Inte fått respons nog
I skrivelsen lyfter LR tre lagar som är särskilt viktiga att lösa. Det handlar om att ingen läkare på Åland har mandat att ordna undersökningar vid misstänkta sexual- och misshandelsbrott mot barn, avge utlåtande om avbrytande av havandeskap, samt tvångsomhänderta personer för psykiatrisk vård.
– Tänk om någon får en psykos under nyårshelgen och det måste göras en bedömning gällande tvångsintagning. Läkaren som gör det måste veta att det finns lagstöd för det, säger Annette Holmberg-Jansson.
Hon menar att en temporär lösning måste ordnas omgående.
– Ja vi måste ju ha någon sorts lösning. Det bästa sättet att lösa det här är med överenskommelseförordningar, men det är inget vi kommer kunna ha i kraft till nyår.
Annette Holmberg-Jansson säger att LR är frustrerad över situationen.
– Ända sedan 2020 har vi lyft att det här blir ett problem. Vi har haft fysiska och digitala möten kring frågan och skickat utlåtande på utlåtande. Det är inget vi från åländsk sida kan lösa, man måste hjälpa till från finskt håll att hitta lösningar. Vi har inte fått den respons vi borde ha fått. Jag förstår att regeringen är hårt pressad från alla håll inför reformen. Men jag vet inte om de har förstått hur allvarligt det här påverkar oss eller om man inte har prioriterat det.
Tanken var att Holmberg-Jansson personligen skulle träffa omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) för ett möte innan jul.
– Nu är det klart att tjänstemännen har möte på måndag. Sedan får vi se om jag och Krista Kiuru hinner träffas och diskutera. Ett fysiskt möte blir svårt, men kanske är det fortfarande möjligt med ett digitalt möte, säger Annette Holmberg Jansson.