Den nu gällande djurskyddslagen är från 1998. I flera år har det från olika håll konstaterats att den är föråldrad. Landskapsrevisionen påpekade behovet av en ny lag redan 2016, och både den föregående och den sittande landskapsregeringen har haft en modernisering av lagen i sina regeringsprogram.
I december 2019 lämnades dessutom ett medborgarinitiativ till lagtinget om behovet av en moderniserad lag. Bland annat efterlystes utökade möjligheter för ÅMHM att omhänderta djur som misskötts under en lång tid, men där läget egentligen inte är akut. Bakom medborgarinitiativet stod bland andra Annett Pfeifer på ÅMHM, samma veterinär som handhade det aktuella hästärendet.
Så varför händer inget? Alfons Röblom (HI) är ansvarig minister:
– När vi behandlade medborgarinitiativet var alla partier rörande överens om att vi ska arbeta för en reviderad djurskyddslag. Det har varit på agendan på miljöbyrån sedan dess.
Orsaken till fördröjningen är, säger han, personalbyten på miljöbyrån med avsaknad av veterinär och jurist. Men nu är man fulltaliga igen, och i fredags hölls ett första möte i ärendet för att planera det fortsatta arbetet.
Blir arbetet klart under mandatperioden?
– Det är svårt att lova sådana saker, men det är den absoluta förhoppningen. Det beror också på lagberedningens resurser, och annan trängande lagstiftning som är i röret.
Alfons Röblom kan inte peka på vilka konkreta lagändringar som behöver göras.
– Vi får återkomma till det.
Djurskyddslagen Åland
Den nuvarande djurskyddslagen är från 1998. Där står bland annat:
Djurhållning: Djuren ska ha tillräckligt utrymme, ljus och skydd samt hållas rena. Utrymmena ska vara anpassade till djurartens behov. Det är förbjudet att hålla djur på ett sätt som utsätter dem för onödigt lidande.
Tillsyn och skötsel: Djur skall ges tillräckligt med lämplig föda, vätska och skötsel samt tillsyn. Sjuka djur ska ges ändamålsenlig vård.
Behandling: Djur ska ges tillräcklig rörelsefrihet och möjlighet till vila.
Åtgärder som kan vidtas när lagen inte följs:
• Anmälan om missförhållanden till ÅMHM.
• ÅMHM kan meddela djurägaren förbud eller föreskrifter.
• ÅMHM kan ge vite och hot om tvångsutförande.
• Brådskande åtgärder. ÅMHM kan vidta omedelbara åtgärder för djurens bästa, djuren kan ges till exempel skötsel eller foder. Djuren kan flyttas, eller avlivas.