Förslaget till översyn av Finlands grundlag riskerar att kringskära lagtingets behörighet ytterligare. Landskapsregeringen är kritisk på flera punkter, inte minst att betänkandet i sin helhet finns enbart på finska.
GRUNDLAG När justitieministeriet ber om utlåtande över kommittébetänkandet om översyn av grundlagen är detta på finska med undantag för ett svenskt sammandrag.
Landskapsregeringen finner det oacceptabelt med tanke på ärendets karaktär att det i sin helhet inte finns även på svenska.
"LR förutsätter att detta sker och förbehåller sig rätten att då komplettera sitt utlåtande", skriver lantrådet Viveka Eriksson (Lib) och förvaltningschef Arne Selander.
Grundrättighet
Tidigare har LR fört fram att grundlagen bör klarlägga att statsmakten tillkommer folket, som företräds av riksdagen och Ålands lagting enligt den fördelning som framgår av självstyrelselagen.
Vidare har LR erinrat om att grundlagen anses ha företräde framom självstyrelselagen på vissa punkter, medan de till övriga delar är parallella.
"Att flera grundrättigheter fastställs i grundlagen medför att landskapets lagstiftningsbehörighet kringskärs ytterligare", skriver LR.
LR efterlyser ett system där riksdag och lagting ömsesidigt godkänner sådana förändringar i grundlagen.
Medborgarinitiativ
Att presidentens ställning som betydande statsorgan bevaras är tillfredsställande, med tanke på dennes centrala roll i självstyrelsesystemet och lagkontrollen.
"De förändringar som kommittén föreslår i syfte att stärka parlamentarismen förändrar inte detta."
Kommittén vill ge medborgarna rätt att delta på statlig nivå genom ett nytt medborgarinitiativ, som gör att de kan föra ärenden till riksdagsbehandling.
LR förutsätter att behörighetsfördelningen mellan landskapet och riket beaktas i sammanhanget.
EU-medlemskapet
Grundlagen föreslås kompletterad med att "Finland är medlem i Europeiska unionen". LR erinrar om att endast lagtinget kan sätta internationella förpliktelser och avtal i kraft i landskapet.
"Följaktligen förfogar LT över Ålands medlemskap i EU", påpekas i utlåtandet.
Förslaget till lagändring kan enligt LR uppfattas som ett hinder för LT att utöva sin rätt vid framtida behandling av fördrag om EU.
Undantagslägen
Inom räddningsväsende och befolkningsskydd råder en inte helt okomplicerad behörighetsfördelning.
Statsrådet föreslås ökade befogenheter på områden, där i dag bara riksdagen får göra intrång på lagtingets behörighet utan dess godkännande.
Även om det gäller undantagssituationer är LR kritisk, och vill att det klargörs hur sådana kan undvikas. En väg är ett samrådsförfarande.
Ramlagsmodell
LR erinrar om sin avsikt att ta fram underlag för att modernisera autonomisystemet. Utgångspunkten är att dagens självstyrelselag är alltför detaljerad och att en ny lag ska bygga på ramlagsmodellen.
"Självstyrelselagen bör då kompletteras med att en ändring av Finlands grundlag inte utan bifall av lagtinget kan förskjuta behörighetsfördelningen."
LR förutsätter att utlåtande begärs av landskapet vid behandlingen av en eventuell proposition om ändring av grundlagen på basen av kommittébetänkandet.
Ålandstidningen