Följetongen med att avyttra Producentansvar Åland Ab (Pronas) till näringslivet fortsätter. Styrelsen för Ålands miljöservice (Mise) vill att näringslivet ska ta över Proans och att Ålands landskapsregering ska fungera som en tillsynsmyndighet över hur företag uppfyller lagstiftningen kring producentansvaret för förpackningar.
– Vi har frågat landskapsregeringen upprepade gånger hur de avser lösa att producenter tar sitt lagstadgade ansvar. Jag är av åsikten att lagar som stiftas måste efterlevas, annars känns det meningslöst med tvingande lagar, säger Mises styrelseordförande, Anna Holmström (C).
Får inget LR-svar
Vid styrelsens sammanträde den 24 november meddelade Ålands Näringsliv, som ett svar på Mises skrivelse där man ännu en gång uppmanar näringslivet att ta över Proans, att ett övertagande inte är aktuellt. Ålands Näringsliv vill snarare se att åländska producenter ansluter sig till Rinki – den finländska motsvarigheten till Proans.
– Det pågår sådana diskussioner, men det är inte högsta prioritet där heller eftersom deras system görs om som bäst. Men det kan vara en lösning om det kommer en öppning som är bra också för de åländska konsumenterna, säger Anna Holmström.
Tills vidare innebär det att konsumenterna står för en del av producentansvarskostnaderna.
– Ja, så länge inte näringslivet och alla producenter tar fullt ansvar är det så. Det finns ingen myndighet som sätter press på dem och som ser till att lagarna efterlevs. Det är också därför vi fortsätter trycka på landskapsregeringen.
Ni har frågat LR vid upprepade tillfällen, säger du, har ni inte fått något svar?
– Nej, inte ännu och det finns ju stadgat inom vilken tidsrymd man kan tänka sig att få ett svar, enligt god förvaltning. Där talar man om tre månader.
Så de borde ha hunnit svara?
– Jag tycker ju det. Men det handlar om hur man prioriterar.
Avvaktar dialog med Finland
I slutet av april i år sade utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) till Ålandstidningen att Åland ska få till ett producentansvar där avfallshanteringen är smidig, effektiv och där kostnaderna hamnar där de ska vara.
Redan då menade Alfons Röblom att man utövade de påstötningar i näringslivets riktning som Anna Holmström efterlyser i artikeln här intill.
I ett svar till kommunerna gällande det faktum att Ålands invånare till stor del finansierar producenternas återvinningsansvar svarade ministern bland annat att det pågår en process för att hitta lösningar.
”Ger inte detta snabba resultat kommer det att tillsättas en arbetsgrupp som ska utreda saken under 2021”. Någon sådan grupp har dock inte tillsatts.
– Nej, inte ännu. Vi sätter stor tilltro till att Ålands Näringsliv ska fortsätta sin dialog med Finland och vi vill därför avvakta och se vilka konstruktiva lösningar man kommer fram till den vägen, säger Alfons Röblom när Ålandstidningen når honom.
Gott samarbete viktigt
Utvecklingsministern tar till sig av kritiken gällande svarsfrekvensen på Mises skrivelser.
– Det är en självklarhet när skrivelser lämnas in till LR att de ska besvaras inom rimlig tid, jag är den första att beklaga om man upplever att det har dröjt för länge. Men jag kan säga att vi hela tiden jobbar på att bli snabbare på att svara på frågeställningar, säger han.
Hur tänker du att LR ska agera för att få producenterna att ta sitt lagstadgade ansvar i den här frågan?
– Vi är beredda att utöva tillsynen och det är dags att vi börjar komma till skott i frågan. Men man ska komma i håg att frågan är allt annat än enkel, det har visat sig vara snårigt för Åland att hitta en fungerande lösning.
Kommer ni att gå Mises önskemål till mötes och utöva fler påstötningar på näringslivet?
– Vi ska se över hur vi kan utöva tillsynen som vi har ansvar för, och sedan får vi se hur det utvecklar sig. Vårt önskemål är att det ska ske genom ett gott samarbete med näringslivet. Men klart är att vi måste ta fram en plan så fort vi får en uppdaterad lägesbild.