Landskapet borde inleda diskussioner med kommunförbundet om kommunernas strukturer. Det tycker Johan Ehn (fs) och får stort stöd i lagtinget.
BUDGET Frågan om kommunernas antal och storlek tog på torsdagen en ny politisk vändning. Frisinnad samverkans partiledare Johan Ehn som tidigare förespråkat kommunsammanslagningar valde en annan utgångspunkt.
-Diskussionen på Åland har mest byggt på känslor och troende. Därför tycker jag att landskapet borde verka för att ta fram ett underlag och göra en översyn av hur situationen ser ut i dag, säger han.
Johan Ehn tycker att landskapet tillsammans med kommunförbundet borde diskutera hur kommunerna sköts i dag och om man kan samarbeta på fler sätt.
Hans tro är att kommungränserna behöver bli färre.
-Men landskapet ska inte säga åt kommunerna vad de ska göra, däremot kan landskapet vara en part i diskussionen.
Många höll med
Ehns anförande väcker uppskattning bland övriga i lagtinget. Åland framtids partiledare Anders Eriksson välkomnar initiativet men säger att han är ambivalent i frågan.
-Jag har inget emot en diskussion och en utredning men ska man vinna pengar måste man centralisera service och det vet jag inte om jag vill. Ser man dessutom på den största kommunen Mariehamns stad så är den kommunala kostnaden hög per capita, säger han.
Näringsminister Jan-Erik Mattsson (c) tror att kommunerna kan tjäna på större helhetssyn.
-Ingenting ska vara statiskt, men jag är inte säker på att färre kommungränser automatiskt blir mer smidigt. Se bara på stadens administrativa gränser, de är inte alltid praktiska, säger han.
-Alla verksamheter kan utvecklas, svarar Johan Ehn.
Fler ledamöter uttrycker sitt stöd för en bredare diskussion. Ulla-Britt Dahl (lib), Camilla Gunell (s) och Veronica Thörnroos (c).
Gun Carlson (c) framhåller att kommunal samverkan omnämns i behovs-och resursplanen. Hon tror att större enheter riskerar att försämra den kommunala grundservicen som dagis och skola.
Tone Nordling