Han har vunnit bodybuildingmästerskap, har arbetat som turistflottare på Coloradofloden, har varit fäktningsinstruktör och har skrivit böcker om amerikansk skattelagstiftning.
Den 10 september blev Bruce Oreck ny amerikansk ambassadör till Finland.
I går var han på besök på Åland.
POLITIK Han sitter upprätt på det där sättet som bara kroppsbyggare gör; helt rak i ryggen. Faktum är att han vunnit Colorado masters i bodybuilding flera år i sträck (det bor lika många människor i Colorado som i Finland).
Läser man hans meritförteckning hittar man dessutom titlar i fäktning, boxning och rodd - samtidigt som han arbetat i 25 år som jurist i familjeföretaget. Och skrivit böcker om skattelagstiftningen i USA. Nu står han för en "grön agenda". Satsningen på vindkraftverk ser han som en viktig del av Finlands och Ålands energipolitik.
- Man kan också tänka sig olika lösningar för att lagra vindenergi, säger han.
Hållbar utveckling
Men hur som helst handlar det om hållbar energiutveckling för framtiden. Något USA:s president står bakom, menar han.
- Obama representerar en tanke om att framtiden inte är något man snubblar in i. Den är något man skapar, säger Oreck.
Hur ser du på Kyoto-protokollet?
- Köpenhamnskonferensen kommer snart. Låt oss fokusera på det. Den här administrationen är helt olik den förra när det gäller miljöengagemang. Obama har det här som högsta prioritet. Mängden pengar som investeras i grön teknik är enorm, 80 miljarder dollar. Det är en tredjedel av Finlands BNP. Men att vända ett så stort fartyg som USA på 18 månader är svårt.
Oreck skojar hela tiden med Ålands radios reporter som spelar in intervjun. "Klipp bort det där", säger han flera gånger. Och så skrattar han högt.
- Åland borde ta stafettpinnen här och vara ett föregångsland när det gäller hållbar utveckling. Det blir också en magnet för ny teknik och nya investeringar. Och en symbol för hopp.
Fredlig lösning fungerar
På frågan om hur han ser på Ålands demilitariserade status hinner hustrun Cody Douglas Oreck före:
- Jag skulle gärna se att hela världen var en demilitariserad zon.
Ambassadör Oreck tystat dock snabbt henne genom att vifta med handen och säga "ssssh!". Fast med ett leende.
- Det här visar hur välmående ett fredligt samhälle kan vara. Ni tar demilitariseringen för given, och det är bra. Ni kan visa omvärlden att en sådan lösning fungerar, lyder istället det officiella svaret.
Ser du i sammanhanget några problem med gasledningen från Ryssland, Nord Stream?
- Er passion för miljöfrågor är förståelig. Jag är inte bekymrad över projektet som ett miljöproblem. Det är en viktig energifråga för Europa. Men jag tror att den verkliga energisäkerheten kommer när man använder den energi man producerar själv.
Fredrik Granlund