Den nya barnskyddslagen blir dyr för kommunerna. Många nya tjänster behövs.
Ett förslag är en ny central enhet med spetskompetens för barnskydd, ett annat ett arbetslag med fyra fem socialarbetare gemensamt för hela Åland.
LAGTING Som Ålandstidningen berättade den 17 april far allt fler barn på Åland illa. Antalet anmälningar om övergrepp mot barn ökade från två anmälningar år 2002 till 22 år 2007.
Det här framgår av social- och miljöutskottets betänkande över landskapsregeringens förslag att Finlands nya barnskyddslag ska bli gällande på Åland. I betänkandet kan man också läsa att barn- och ungdomspsykiatrin under tre veckor detta år tog emot 50 nya patienter.
Nya resurser behövs
Problemen gör att resurser måste till, även inom det förebyggande barnskyddet. Utskottet håller inte med landskapsregeringen (LR) som anser att lagförslaget är kostnadsneutralt för kommunerna.
- Vi håller med kommunerna, förslaget är kostnadsdrivande, säger utskottets ordförande Åke Mattsson (lib).
Harry Jansson (Åf) talar om "ett antal hundra nya tjänster" på hela Åland. Roger Jansson (fs) tror att "total" nya tjänster räcker.
- Från kommunernas sida har man sagt att man inte har någon tid alls nu för det förebyggande barnskyddet. Dessutom har vi personalbrist inom den sociala sektorn på grund av att för få utbildas, säger Roger Jansson.
Spetskompetens
Carina Aaltonen (s) påpekar att det är viktigt att hjälpen kan sättas in så tidigt som möjligt. Därför behövs både specialbarnträdgårdslärare, kuratorer och skolpsykologer. Hon välkomnar barnskyddsjouren men efterlyser också en central enhet med spetskompetens för barnskyddet. Lagen förutsätter att tre personer samarbetar då ett barn ska omhändertas, två bereder och en beslutar.
- Det blir dyrt om alla 16 kommuner ska bygga upp 16 system. Därför hoppas jag på en central enhet.
Socialminister Katrin Sjögren (lib) anser att barnahusgruppen, alltså samarbete mellan polisen, psykiatrin, ÅHS, kommunerna, åklagaren och skyddshemmet Tallbacken, kan utgöra expertgrupp.
Gemensamt arbetslag
Ministern föreslår ett arbetslag med fyra fem socialarbetare gemensamt för hela Åland för barnskyddet. Hon påpekar att det i dag finns 20-25 socialarbetare i kommunerna och att samarbete ger "en oerhörd vinst".
Harry Jansson (Åf), med erfarenhet av familjearbetet i Jomala, anser dock att det behövs 20-30 familjearbetare på Åland om de ska jobba enligt den modell som tillämpas i Jomala. Enligt honom måste fokus ligga på att få tilläggsresurser på alla nivåer.
Kostnadschock
- Vi har en kostnadschock att vänta när det här ska genomföras, alltså om vi ska uppnå den förebyggande insatsen.
I lagtinget håller alla med om att resurser måste till.
- Det finns stora brister ute i samhället som måste åtgärdas. Allt löses inte med samarbete, säger Åke Mattsson med adress till partikamraten Katrin Sjögren.
- De resurser som krävs måste vi satsa, särskilt när det gäller brott mot barn, säger Roger Jansson (fs).
Kerstin Österman