Åländska lagen för djurskydd är gammal och för allmänt hållen, vilket gjort att det har saknats verktyg för bland annat ÅMHM och polisen att ta till då djur farit illa. Det här vill man åtgärda genom att förnya landskapsförordningarna för hund och katt samt häst.
– Vi jobbar parallellt också med den nya djurskyddslagen och där är förhoppningen att vi ska bli klara i år, säger veterinär Laura Ölander vid landskapets social- och miljöavdelning.
– Jag vill framhålla att de flesta tar hand om sina djur på ett bra sätt, men det är viktigt att motverka djurens lidande, säger Jesper Josefsson.
Vad innebär det att man ska ha tillräcklig kompetens som djurägare?
– Det är fortsättningsvis säljarens ansvar att se till att den blivande djurägaren är lämplig. Man kan anses lämplig genom erfarenhet, skolning eller egna studier. Men det kommer inte att krävas några kompetensbevis, säger Laura Ölander.
Tillsyn
Hundar och katter ska enligt de nya bestämmelserna ha tillsyn minst två gånger per dag, tidigare har det varit en gång per dag.
Man har också tillfört en skild paragraf om hundars och katters mun- och tandhälsa och det stipuleras att hundar ska rastas utomhus varje dag. De ska ha tillgång till rent vatten hela tiden eller åtminstone tre gånger per dygn och deras pälsar ska hållas tillfredsställande rena och pälsen ska skötas vid behov. Hundar och katter som inte tillfälligt hålls utomhus och hundar i hundgårdar ska ha tillgång till en ändamålsenlig koja eller lämplig viloplats där skyddet mot väderlek är tillräckligt.
Bild
När det kommer till reproduktion har bestämmelserna varit bristfälliga.
– Minsta parningsålder för tikhund är 18 månader och för honkatt tio månader, säger Laura Ölander.
Social kontakt
Även när det kommer till hästar har många nya bestämmelser införts. Hästar ska ha tillsyn minst en gång dagligen.
– Hästars behov av social kontakt lyfts fram, de är ju flockdjur. De ska också ges möjlighet till tillräcklig vila och behöver få utrymme att ligga ned och vila huvudet.
De ska dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus. Hagarna och betena ska vara tillräckligt stora.
– Hästar ska normalt sett ges möjlighet att gå på bete under sommarhalvåret om det inte orsakar hälsoproblem.
Hagarnas, betenas och ridbanornas stängsel ska vara trygga för hästarna och av ett material som är lämpligt. De får inte vara ingärdade med taggtråd.
– Om hästar skulle rymma och det kan påvisas att stängslet varit dåligt kan det åberopas att djurägaren brutit mot djurskyddsförordningen.
Hur tror ni att de nya förordningarna kommer att mottas?
– Bra. De här bestämmelserna är efterfrågade av många och nu finns verktyg att ta till när djur far illa. Vi lägger ut förordningarna på landskapsregeringens hemsida så alla kan bekanta sig med dem, säger Jesper Josefsson.
Ålands kenneldistrikts ordförande: ”Bra”
Det är nödvändigt med en uppdatering men många hundägare följer redan reglerna, konstaterar Julia Birney som är ordförande för Ålands kenneldistrikt.
Ålands kenneldistrikt har varit remissinstans då förordningarna har utformats.
De gamla bestämmelserna släpar efter och det är nödvändigt med en uppdatering. Det anser Julia Birney, som nyligen tillträtt som ordförande för Ålands kenneldistrikt.
Bild
– Överlag är det jättebra med en uppdatering om hur man tar hand om sällskapsdjur, säger hon.
Enligt henne verkar de nya förordningarna ganska heltäckande.
– De flesta medlemmar i vår förening redan är anslutna till finska eller svenska kennelklubben och de har redan höga krav för hur man tar hand om hundar. Men det är bra att man nu formulerar minimikrav för djurhållning.
Christel Sundman som är tidigare ordförande för Ålands kenneldistrikt säger också att förändringarna är positiva.
– Men det allra bästa för våra djur vore om vi på Åland hade samma djurskyddslag som i Finland. Där finns sedan årsskiftet Europas modernaste djurvälfärdslag som också Finlands Kennelklubbs regelverk baserar sig på.