Lagförslaget som ska trygga den kommunala servicen, även kallad kriskommunlagen, har sänts på remissrunda.
Regeringen Thörnroos misslyckades med att få igenom kriskommunlagen. Den nya LR har nu tagit fram ett nytt förslag, med ändringar baserade på remissutlåtanden från våren 2022.
I lagförslaget ska LR kunna fatta beslut om ändring av kommunindelningen även om fullmäktige i de aktuella kommunerna säger nej ”om ändringen är nödvändig för att trygga den lagstadgade servicen för invånarna i den kommun som har synnerligen ansträngd ekonomi och om förutsättningarna för en ändring i kommunindelningen enligt kommunstrukturlagen för övrigt uppfylls”.
Man har preciserat definitionen av nyckeltalen som ska ligga som grund för bedömningen av en kommuns ekonomiska situation. Nyckeltalen är det ackumulerade, det vill säga det samlade, underskottet eller överskottet i balansräkningen, årsbidrag i förhållande till avskrivningar samt soliditetsgrad, det vill säga hur mycket tillgångar kommunen har i förhållande till sina skulder.
För det förstnämnda har man förlängt tidsfristen till att det ackumulerade underskottet ska kvarstå under tre år i följd i stället för det tidigare två år. Samma tidsfrist gäller för om årsbidraget inte räcker till avskrivningarna under ett medeltal för tre år. Årsbidraget och soliditeten hör ihop och om kommunens lånegrad blir för hög bedöms ekonomin vara ansträngd.
Tydligare roller
Man har också förtydligat rollfördelningen när en kommun ska utvärderas ifall ekonomin är ansträngd. Dessutom har man lagt till regler och tidsramar för hur åtgärdsprogrammet ska tas fram och hur det ska följas upp. Man tillsätter en grupp för utvärderingen där en av medlemmarna utses av LR och en av kommunen. En oberoende person utses till ordförande. Kommunens uppgift är att ta fram uppgifter som behövs för att analysera ekonomin och även presentera möjliga lösningar. Utgående från gruppens resultat fattar kommunfullmäktige beslut om eventuella fortsatta åtgärder och i slutändan avgör LR om det behöver göras en utredning över kommunindelningen.
Lagförslaget har skickats till kommunerna, Ålands kommunförbund, kommunalförbunden och Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).
Synpunkterna ska vara hos LR senast den 18 oktober 2024.