Det har gått cirka 40 år sedan vägtrafiklagstiftningen kom till och den blev återigen högaktuell när Finland reviderade sin motsvarighet för tre år sedan.
Och om ett par veckor blir det skarpt läge även för Åland med ny lag.
Byråchefen Elin Roselius presenterade slutresultatet tillsammans med infrastrukturminister Camilla Gunell (S) och överkommissarie Benjamin Fellman under tisdagsförmiddagen.
– Syftet är att samordna alla regler i en och samma lag som tidigare varit utspritt i olika bestämmelser och det har varit svårt för gemene man att förstå vad som gällde i trafiken, säger Elin Roselius.
Trion tog bland annat upp de viktigaste punkterna som behandlar alltifrån berusning på motoriserad cykel till att avgifter kommer tillfalla Åland i stället för Finland samt att sådant som tidigare varit brottsligt nu avkriminaliserats.
Dessutom har de blandat lagar med rekommendationer, exempelvis att som fotgängare hålla till vänster på gemensam gång- och cykelbana.
Varför har ni med rekommendationer i lagen? Varje lag som stiftas är en inskränkning på människors frihet och då blir lagboken inte mindre tjock av att dessutom ha med rekommendationer?
– Om allt fungerar behövs ingen lagbok men trafiken är en plats där du verkligen umgås med andra trafikanter och är tvungen att respektera dem. Jag tror att en rekommendation är ett mildare sätt att styra och leda utvecklingen åt ett visst håll i stället för att göra det straffbart, säger Camilla Gunell.
Avgifter i stället för böter
De nya lagarna leder till nya inkomstkällor för Åland, i och med att lindrigare förseelser blir avgifter samt att landskapet flyttar överlastavgifterna från Finland.
Det första initiativet beräknas ge 50.000 euro per år till landskapet, vad gäller överlastavgiften vill man inte ge något ungefärligt belopp men konstaterar att det kan handla om ”potentiellt höga” summor.
Kan det här vara en kassako för Åland?
– Vi ska komma ihåg att de som kör med överlast på våra broar och infrastruktur kostar väldigt mycket sett till slitaget och dessutom blir det en snedvriden konkurrens mot de som kör lagligt, säger Benjamin Fellman och fortsätter:
– Just nu besitter vi inte resurserna och den specialkunskap som krävs för att ge det här den uppmärksamhet det förtjänar, men det är ett område vi hoppas jobba på mer mot framöver. Mot bakgrund av detta skulle det bli fel att uppskatta summor eftersom det handlar i dag om en handfull.
Ingen promillegräns
En sak som inte ändras är snackisen kring trafikfylleri med motoriserad cykel där det fortsatt inte blir någon promillegräns.
Så om jag kör med rätt hög promillehalt men sköter mig i framförandet är det inte straffbart?
– Så är det.
En bieffekt av lagstiftningen kan bli att polisen frigör mer resurser, menar man på.
Vad i det här gör att du tror att det blir så?
– Dels har du att kravet på förundersökning på en stor del ärenden försvinner och det kan man tänka sig om det inte friställer i alla fall ger resurser till omfördelning. En lindrig plåtkrock där ingen annan trafikants säkerhet har äventyrats kommer inte längre undersökas av polisen. Förundersökning kan endast utföras när det finns skäl att misstänka att ett brott har begåtts, vilket inte är fallet när det gäller trafikförseelseavgifter. Sedan kommer vi inte att få ett överflöd av polisresurser av det här.
Finns det inte då en risk att ni blir mindre synliga för medborgarna?
– Tvärtom. Jag hoppas att vi kan utnyttja den här omfördelningen till att göra ännu mer synligt arbete, det är en av våra stora målsättningar.
Så förbereddes nya lagförslaget
• Våren 2020 inleddes arbetet.
• Lagförslaget var på remiss 22 juni–17 oktober 2022 och behandlades i lagtinget maj 2023.
• Utlåtande från Ålandsdelegationen inkom i juni 2023 och från Högsta domstolen i september 2023.
• Lagen fastställdes av Ålands landskapsregering i november 2023.
• Den 1 april 2024 träder den i kraft.
Arbetsgruppen bakom det hela bestod av representanter från infrastrukturavdelningen, lagberedningen, Ålands polismyndighet och fordonsmyndigheten.
De viktigaste ändringarna
• Trafikregler och fordons användning:
- Här lägger landskapet fram en rekommendation att gående som använder gemensam gång- och cykelbana om möjligt ska gå längst till vänster.
- Barn och unga under 15 år ska använda cykelhjälm:
- Undantag om att barn som är äldre än tre år men kortare än 135 centimeter tillfälligt får färdas i fordon utan bilbarnstol eller bälteskudde tas bort.
- Undantag som tillåter barn under tre år att färdas i en taxi utan barnstol eller andra säkerhetsanordningar tas bort.
- Bestämmelsen om att föraren inte får hålla mobiltelefonen i handen vid körning har utökats och gäller nu all typ av kommunikationsutrustning.
• Användning av vinterdäck:
- Enligt den nya vägtrafiklagen ska vinterdäck användas under november, december, januari, februari och mars. Tidigare var det december, januari och februari.
- Samma princip råder i Sverige och Finland.
- Perioden som dubbdäck får användas är densamma.
- Absolut krav på vinterdäck december–februari tas bort.
• Avgifter:
- För trafikförseelser blir det nu en administrativ avgift i stället för ordningsbot.
- Pengarna tillfaller Åland, uppskattningsvis handlar det om 50.000 euro per år.
- Det är inte längre ett brott utan en administrativ påföljd där det går att överklaga till 1) Ålands polismyndighet och sedan 2) Förvaltningsrätten.
- Grövre överträdelser som äventyrar andra säkerhet kan fortfarande – som i dag – behandlas som misstänkta brott.
Överlastavgift:
- Tas i dag ut på Åland enligt rikslag.
- Är inte något som det arbetas aktivt mot i den grad man vill i dag.
- Dessa pengar kommer att tillfalla Åland. Deltagarna i presentationen kunde inte ge en ungefärlig summa vilka belopp det handlar om, mer än ”potentiellt höga belopp”.
• Specialtransporter:
- Tydligare reglering om avsteg för specialtransporter.
- Utbildningskrav för vägtransportledare.
- Övergångsperiod på fem år så att branschen hinner anpassa sig.
- Ska leda till ökad trafiksäkerhet.
- Kommer troligtvis leda till ökade kostnader för transportörer.
• Ny trafikbrottslag:
- Förändringar till följd av att trafikförseelserna flyttat till vägrafiklagen.
- Nytt straffstadgande: Trafikfylleri med motoriserad cykel.
- Reaktion främst på lätta elfordon.
- Tydligheti att den som äventyrar annans säkerhet under berusning kan straffas.
- Ingen promillegräns.
- Kan leda till böter eller avgift.