Från och med november införs Mises, Ålands miljöservice, nya system för hushållsavfall i Mariehamn. Näst på tur under 2021 står Jomala, Hammarland och Lumparland.
Med det nya systemet kommer det inte längre vara möjligt att ha ett- eller tvåfackskärl, utan de nya kärlen innehåller fyra fack för kompost, brännbart, plast och kartong. Det sanitära regelverket kräver komposttömning varannan vecka.
Kritiken mot det nya systemet är massiv och upprörda husägare hävdar att fyrfackssystemet är påtvingat och leder till drastiskt högre kostnader och onödiga tömningar.
Flera hävdar att systemet slår hårdast mot hushåll som har lägre inkomst – de som producerar mindre avfall är ofta äldre personer som bor ensamma.
En av de som ryter ifrån är mariehamnaren Caroline Lönngren.
– Det som gjorde mig riktigt arg var när en äldre person i området kom och berättade att hen ligger sömnlös om nätterna för att kostnadsökningen är för stor. Personen i fråga har tidigare haft tömning var åttonde vecka, det här innebär en enorm ökning, säger hon.
Mise har föreslagit att två hushåll kan dela på ett kärl, men det finns invändningar.
– Personligen har jag inte någon granne att dela med. Sen finns det äldre personer som inte ska behöva ge sig ut vintertid för att slänga sopor, säger Caroline Lönngren.
Medborgare i protest
Nu finns tankar på att gå samman i ett medborgarinitiativ mot Mises nya system, det säger Susanne Vävare, som arbetar på landskapets miljöbyrå men driver frågan som privatperson.
– Det är konstigt att ett sådan kraftig höjning av avfallstaxta inte har förankrats bättre bland oss som drabbas. Ett så viktigt beslut borde ha kungjorts betydligt bättre så att vi haft möjlighet att överklaga i tid, säger hon och fortsätter:
– Nu söker vi andra vägar, det handlar om en skrivelse till stämman där vi begär en bättre utredning och möjligheter till undantag för exempelvis de som är miljömedvetna och komposterar. Vi undersöker också möjligheter till medborgarinitiativ. Vi har stöd av många som känner sig överkörda.
Reaktionerna förvånar
Mise har sedan augusti en ny styrelse, och ny på posten som styrelseordförande är Anna Holmström (C).
Stig Mattsson (C), Mises tidigare styrelseordförande, är förvånad över reaktionerna – och menar att Mise redan 2014 tog en avfallsplan där fyrfackssystemet ingår.
– Jag är förvånad att det har blivit så stort nu, det är ingen nyhet. Vi hade informationsmöten om det här för flera år sedan där soptömningen diskuterades. Mise sade då att kunderna kan gå samman och dela kärl, och erbjöd sig att sköta kostnadsfördelningen när fakturorna skickas ut. Vissa klagar på Mise hela tiden, men man ska inte glömma att många tycker det fungerar bra också.
Styrelsen agerar
Anna Holmström menar att den nya styrelsen är öppen för att lyssna på kunderna.
– Vad jag har upplevt när jag pratat med politiker nu är att de har blivit överraskade, man har inte förstått att det skulle bli så här. Det finns vissa frågetecken – finns det saker man skulle kunna göra lite annorlunda för att tillgodose önskemål? Det har jag också pratat med Mises verksamhetsledare Sofie Dahlsten om, och att vi nu med hastiga puckar måste göra en utvärdering kring det här. Jag ser det som väldigt angeläget att vi löser det på bästa sätt, säger hon.
Hur ser du på att det nya systemet ser ut att drabba hushåll med lägst inkomst hårdast?
– Det ser jag som ett jättestort problem. Vi struntar inte i det här, det ligger inte i min ideologi. Avfallsplanen är fastslagen och styrelsen måste implementera det som står i den på bästa möjliga sätt. Men vi söker redan nu efter justeringar.
Nästa styrelsemöte ska hållas om drygt två veckor, men Anna Holmström utesluter inte att det kan bli ett möte med styrelsen innan dess.
– Kommer det upp nya alternativ och vi behöver ha ett styrelsemöte så kallar vi ihop till det med kort varsel.
Linda Blix