Åbo hovrätt har nu meddelat att man tar upp Åland Post-målet till prövning. Ålands tingsrätt avkunnade sin dom i november förra året och tre av parterna i målet besvärade sig över den. Det är landskapsåklagare Peter Rikberg och specialiståklagare Elisabeth Stenman-Haltia, Tullen samt Åland Post Ab, som dömdes för smuggling och grovt skattebedrägeri i tingsrätten.
Både åklagarna och Tullen yrkar att de sex åtalade personerna i målet ska dömas för brott. Det handlar om Åland Posts vd Henrik Lundberg samt fem andra personer som är, eller har varit, anställda inom Åland Post på ansvarspositioner inom pack- och distribution, logistikavdelningen och ekonomifunktionen.
Åtalen mot dessa sex personer förkastades av Ålands tingsrätt och ingen av dem besvärade sig över domen. Men nu yrkar alltså såväl åklagarna som Tullen att alla sex ska dömas för brott. Åklagarna yrkar att de ska tillräknas brotten smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott i enlighet med gärningsbeskrivningarna och att de ska dömas till fängelse.
Nya vittnen
Åklagarna yrkar även att Åland Post ska dömas till en samfundsbot på minst 200.000 euro. Tingsrätten dömde bolaget att betala 100.000 euro.
Förutom samfundsboten beslutade tingsrätten att Åland Posts ekonomiska vinning av brotten, drygt 1,5 miljoner euro, ska förverkas till staten. I besvären till hovrätten yrkar åklagarna att ytterligare 110.000 euro ska förverkas. Åklagarna yrkar dessutom att Henrik Lundberg ska få näringsförbud i minst fyra år.
Åklagarna kallar tre nya vittnen att höras i hovrätten. De ska bland annat vittna om arbetet vid Åland Posts lager, ansvarsfördelningen, chefernas instruktioner samt de varukoder som använts.
Åklagarna åberopar även ett flertal nya skriftliga bevis, bland annat e-postkonversationer som ska visa att Åland Post uppmanat kunder att använda en varukod för produkter som koden inte är korrekt för.
”Fel slutsatser”
Enligt åklagarnas besvär har tingsrätten dragit rätt slutsats om de brister som förekommit i Åland Posts organisering av arbetet och om de felaktiga varukoder som förtullarna på Åland Post använt då de in- och utförtullade varorna. ”Däremot har tingsrätten dragit fel slutsatser om vd:ns och chefernas ansvar och uppsåt”, skriver de.
Tullen skriver i sitt besvär att tingsrättens dom i ärendet är ytterst motstridig samt inkonsekvent. Enligt Tullen har alla fysiska svaranden i ärendet agerat lagstridigt i sina arbetsuppgifter. Deras aktiva gärningar samt försummelser har berövat tullmyndigheterna möjligheten att bevaka och kontrollera förtullningarnas riktighet i ärendet, enligt Tullen.
Åtalseftergifter
Bolaget Åland Post besvärar sig över tingsrättens dom genom sin advokat Charlotta Sandell.
Åland Post skriver att tingsrättens dom helt korrekt fastslår att ingen av de fysiska svarandena gjort sig skyldiga till brott. För bolagets räkning yrkar man att hovrätten ska förkasta dels tingsrättens dom till den del den gäller Åland Post, dels åklagarnas yrkanden på samfundsbot och förverkande till staten.
I sin omfattande besvärsskrift skriver Åland Post bland annat att tingsrätten, i strid med grundläggande regler om straffansvar för juridiska personer, har dömt Åland Post till samfundsbot trots att inte grundförutsättningen – att en fysisk person begått ett brott – har utretts och styrkts.
Gällande förverkandet av den ekonomiska vinningen skriver man bland annat att tingsrätten inte har motiverat på vilket sätt man kan anse att Åland Post erhållit någon ekonomisk förmån av brottet.
Åland Post åberopar ett nytt skriftliga bevis, nämligen åtalseftergifter som har beviljats förtullare vid Åland Post och som ska visa avsaknaden av uppsåt.
”Felaktig bild”
Målet gäller Ålands Posts hantering av en kunds varor under december 2015 till april 2017. Varorna bestod bland annat av läkemedel, kosttillskott och dopningsmedel.
Enligt tingsrättens dom användes felaktiga varukoder vid förtullningarna och flera varukoder slogs ihop till en, vilket medförde att Åland Post gav myndigheterna en bild av att de importerade varorna var något annat än läkemedel, foder, kosttillskott eller dopingmedel.
Det ledde till att införseln av varorna i landet i princip inte kontrollerades alls, vilket i sin tur fick till följd att tull och skatt påfördes felaktigt.