Ålandstidningen berättade i onsdagens tidning om Rädda Barnens parkdag. Parkdagen var en del i samarbetet mellan Mariehamns stad och Rädda Barnen för att få fram idéer från barn och ungdomar om hur man kan utveckla parken.
Projektet är en del av Mariehamns stads satsning på att rusta upp i staden inför tävlingen ”Årets stadskärna 2024” i Finland. Pengar för satsningen har man fått från Ålands landskapsregering.
– Just nu är det väldigt öppet och vi inväntar vad vi får från Rädda Barnens parkdag på Torget. Vi har även varit i kontakt med rektorerna på skolorna. Tanken är att elevrådsrepresentanterna ska kunna ge oss idéer på hur vi kan utveckla parken, säger Johanna Hagström.
Hur har responsen från skolorna varit?
– En av lärarna, som har hand om elevråden har varit positiv.
Tanken är att vi i augusti ska kunna bjuda in dem till stadshuset för besök och workshop för att få fram idéer. Vi jobbar mycket med samarbete och vi har ofta bra samarbeten med till exempel olika föreningar.
Färdigt till sommaren 2023
Tanken är att man under hösten jobbar med idéerna från barn och ungdomar och tar fram gestaltningen av parken. I början av nästa år börjar man med själva byggandet och verkställandet. Tanken är att det ska stå klart till sommaren 2023.
Har ni några egna idéer?
– Ja, vi har många idéer, men vi tycker att det är viktigt att vi tar in barnens och ungdomarnas tankar och idéer.
– Kanske flyttar vi på någon befintlig lekutrustning och lägger till, beroende på. Vi ska se över sittplatser och någonstans att hänga och umgås för ungdomar. Man behöver tänka på mikroklimatet. Omskyddat, men ändå sol och så vidare. Så i dagsläget är det svårt att säga hur det exakt kommer att se ut.
Nya spel på markbeläggningen
Efter Rockoff i augusti, kommer man att sätta upp spel på markbeläggningen i parken, labyrint, Fia med knuff och något ”dart-aktigt.
Nu finns där hoppa hage och schack. Just nu saknas det schackpjäser, men det är på gång.
– Vi kommer att fixa en större låda där man kan lägga pjäserna och låsa till natten, så de inte ”får fötter och springer iväg”, säger Johanna Hagström.