Efter den offentliga presentationen av nybygget får Ålandstidningen en pratstund med några av projektets nyckelpersoner över videolänk från Åbo.
Projektet har, nästan sedan starten, präglats av coronapandemin som ju fick sin början just i Kina.
Hur har det påverkat bygget och hur trygga är ni med så här stor satsning i dagens ekonomiska verklighet?
– Till syvende och sist kommer pandemin närmast att vara en parentes i fartygets långa livstid, vi inriktar oss därför på en längre framtid än den akuta pandemisituationen, säger Viking Lines vd Jan Hanses och fortsätter:
– Självklart hade vi önskat att projektet hade kunnat genomföras under gynnsammare omständigheter, men vi har ändå en tro på en återhämtning när smittoläget i världen ändras till det bättre.
Helt olika koncept
För närvarande bygger också Grimaldigruppen nya fartyg för bland annat Finnlines som ska trafikera på liknande linjer. Fartygen får en stor fraktkapacitet plus utökade passagerarutrymmen.
Hur står sig Glory i den konkurrensen?
– Det faktum att hon ska trafikera mellan Åbo och Stockholm talar till vår fördel i och med att våra fraktkunder enkelt kan ta sig vidare söderut från Stockholm. Dessutom kombinerar vi vårt enorma fraktdäck med ett enastående fartyg, vilket ger oss ett helt annat koncept än konkurrenten, säger Johanna Boijer-Svahnström och tillägger:
– Jag tror att man väldigt gärna väljer Glory om man reser med familjen och sin personbil, man vill gärna åka bekvämt.
Jan Hanses tillägger att Finnlines mest koncentrerar sig på frakt, medan Viking Line och Glory riktar in sig på passagerartrafik som inkluderar en stor fraktkapacitet.
– Ur klimat- och miljöperspektiv ser vi det som en mycket förnuftig kombination, men vill man titta på långtradare så får man väl åka och titta på Finnlines.
Säljer Amorella
Rederiets avsikt, när Viking Glory levereras och sätts in i trafik, är att hon ska ersätta ms Amorella. Det innebär att man planerar en försäljning av den äldre av damerna.
– Ja, vi strävar efter att ha avyttrat Amorella i det skedet, men det kan också bli Mariella som säljs, säger Jan Hanses.
Behöver ni anställa mer personal när Glory introduceras?
– Den rekryteringen sker nog i första hand internt, i synnerhet om vi avvecklar något av våra andra fartyg. Men möjligtvis kan det också bli aktuellt med nyanställningar utifrån, svarar Johanna Boijer-Svahnström.
Kulturerna i Kina och i Norden skiljer sig åt ganska mycket. Hur har det fungerat att genomföra ett så stort projekt i en annan omgivning än vi nordbor är vana vid?
– Det är faktiskt en intressant aspekt, säger projektchefen för Glory-bygget på plats i Xiamen, Kari Granberg, och fortsätter:
– I Kina tänker man på ett helt annat sätt än i våra nordiska, ganska platta, organisationer. I Norden kan man ofta ventilera och diskutera saker, medan chefens ord är lag i Kina. Men under projektets gång har vi lärt oss hur man bäst tacklar olika frågeställningar.
Nu när fartyget ligger i sitt rätta element går man vidare med bland annat inredningsarbeten. Alla prefabricerade hytter finns redan ombord, men ska ännu färdigställas.
– Vi har också börjat montera väggkassetter för de publika däcken, exempelvis i taxfreeområdet. Och från varvets sida återstår att testa all utrustning. Man ska verifiera att automation, pumpar och maskiner fungerar som de ska.