I budgetförslaget för landskapets ekonomi 2024 fanns en begäran om pengar för att utreda en bro över Prästösund. Utskottet halverade anslaget på 200.000 euro till 100.000, men Mika Nordberg (MSÅ ) ville stryka hela anslaget. Han hade lämnat in en reservation, eftersom han anser att det redan finns utredningar.
– Hela arbetet med Prästosundsbron startade med kortruttssystemet åren 2011–2015 under dåvarande infrastrukturminister Veronica Thörnroos. Då beställdes en miljökonsekvensbedömning som kostade 250.000 euro och var grundligt gjord. En beräknad kostnad var cirka 40 miljoner euro år 2017, och med ökade kostnader kan den nu vara 50–60 miljoner, sade han.
Mika Nordberg sade att Prästösundsbron är kopplad till helheten och man behöver först presentera hur man ser på helheten innan man reserverar mer pengar.
Wille Valve (MSÅ) sade att utredningen bara är ett tecken på att landskapsregeringen vill behålla husfriden.
– Det kostar inte 100.000 att indexjustera prislappen. Om man hade tankar på en bro skulle det väl nämnas i regeringsprogrammet? Mina farhågor är att det är tre olika parter som behöver köpa sig lite husfrid nu och då. Nu är det till en till onödig utredning för att Centern måste få sitt, nästa gång är det allmän tandvård. Den här landskapsregeringen blir dyr i drift.
”Sänk lagtingsarvodena”
Andreas Kanborg (Ob) hade reserverat sig i utskottet mot att höja ministrarnas arvoden. Hans partikamrat Stellan Egeland (Ob) sade att man föreslagit för arvodeskommissionen att exempelvis sänka lagtingsledamöternas arvoden med tio procent och höja ministrarnas med tio.
– Det kan vi se som rimligt.
Christian Wikström (Ob) ifrågasatte hur oberoende arvodeskommissionen egentligen var, eftersom man hört lagtingspartierna inför beslutet.
– Vi har tillsatt en kommitté som har frågat uppdragsgivaren om det är bra att höja arvodena med trettio procent och vi har sagt att det är bra. Så någon oberoende kommitté är det inte, det är en kommitté, det kan vi komma överens om.
Han sade också att det är orimligt att höja arvodena med 30 procent på en gång.
Anders Ekström (Lib) sade att höjningen motsvarar löneökningen i samhället sedan 2012 när ministrarnas arvoden justerades senast.
– Men det som är orimligt är att det kommer i ett stycke. Sett till den årliga förhöjningen är det en rimlig procent, men borde inte ha skett på en gång, sade han.
Simon Påvals (Lib) sade att det ursprungligen var Obunden samlings förslag att en oberoende arvodeskommission skulle fatta beslutet om arvodena.
– Vad vi kan göra är att önska att höjningen i framtiden sker successivt. Det är metoden vi talar om, men fortfarande en oberoende arvodeskommission. Politiker har inte tagit beslutet, sade han.