Maria Normann har anlitats av landskapsregeringen för att analysera de åländska resultaten i tidigare gjorda Hälsa i skolan-undersökningar. På torsdagen var ämnet för hennes presentation svaren från elever i årskurserna I och II i gymnasiet.
Hälsa i skolan-undersökningarna görs i hela landet och de åländska resultaten har i de senaste undersökningarna stuckit ut på olika sätt. Bland annat har en större andel ungdomar på Åland svarat att de upplevt sexuellt våld.
Maria Normann börjar med att lyfta upp ett område där de åländska svaren är mer positiva i en jämförelse med genomsnittet för hela landet. De studerande vid Ålands lyceum har nämligen en positiv bild av sin egen roll i klass- eller skolgemenskapen. Att känna en sådan samhörighet är viktigt, enligt Maria Normann. Det är även en faktor av betydelse för risken att hamna kriminalitet.
– Känslan av samhörighet är en viktig faktor för det psykiska välbefinnandet. Så det här är ett mycket bra resultat, säger hon.
De åländska ungdomarna skulle däremot kunna vara mer delaktiga i föreningsaktiviteter eller frivilligarbete.
– Det är viktigt eftersom man tränar sina färdigheter, känner sig viktig och har en roll.
Kärvt språkbruk
När Maria Normann talar om andelen åländska elever som utsatts för psykiskt eller fysiskt våld av sina föräldrar visar hon siffror från undersökningen 2019. Då svarade nästan 50 procent av flickorna i årskurs 8 och upp till årskurs II i gymnasiet att de utsatts för psykiskt våld av föräldrar.
Maria Normann har några förslag på hur detta kan hanteras och tillägger att det finns goda möjligheter att förändra attityder. Man ska dock inte förringa det psykiska våldet och inte heller rikta ilska mot föräldrarna som begår det.
– Alla gör förmodligen så gott de kan. Påförande av skam och skuld hjälper sällan. När man planerar insatser ska man vara noga med hur man pratar.
Det finns inga exakta svar på varför fler flickor svarat att de är utsatta för psykiskt våld än pojkar. Några förslag som lagts fram är att det finns konservativa värderingar på Åland som påverkar flickorna mer än pojkarna. Eller att språkbruket och ”klimatet”på Åland allmänt sett är krävt.
– Det vet ni bäst. Pratar ni med hat i munnen eller inte, säger Maria Normann till åhörarna.
Något som hon verkligen avråder från är att använda egna erfarenheter som argument. Ingen forskning visar att det skulle vara hälsosamt eller bra att uppleva fysiskt eller psykiskt våld i hemmet.
– Så inget mer ”Jag fick också smisk och det gick bra”.
Hon säger också att om förekomsten av psykiskt våld är så hög på Åland som undersökningarna visar kan många behöva se sina egna föräldrar i nytt ljus.
– Där kommer det in ett motstånd. Även vuxna vill skydda sina föräldrar. Därför vill jag varna er. Det här kommer att vara nära er alla om prevalensen är 50 procent.
Identitet och kultur
Även ifråga om elever och studerande som upplevt sexuellt ofredande visar Marie Normann statistiken från 2019.
– Här presterar man alltid dåligt på Åland. Man ligger tydligt och klart över det nationella genomsnittet.
Det finns mycket stora könsskillnader på området. Betydligt fler flickor har utsatts. Ser man på andra faktorer är några extra utsatta grupper flickor med utländsk bakgrund eller med någon form av funktionshinder.
– När vi vill arbeta förebyggande gäller det att rikta sig till de här grupperna och även till allmänheten, som måste förstå att man inte får göra så här.
Maria Normann tycker även att man på Åland behöver arbeta med att minska snusandet.
– Allt rusmedelsbruk är starkt kopplat till identitet och kultur. Om man ska ändra det behöver man arbeta på ett annat sätt. Man måste hitta funktionen av rusmedlen. För många står till exempel rökning för rast och avkoppling.
Maria Normann betonar att alla dessa frågor inte är skolornas ansvar. Välbefinnande och hälsa hör till skolans uppgifter, men den viktigaste uppgiften är bildningen.
– De här enkäterna görs i skolan eftersom det är där eleverna är. Men vi har inte hemskt mycket personal i skolorna som ska arbeta med annat än bildning. Vi måste få bort tron på att skolan ska lösa allt. Annars behöver skolan få mycket mer pengar och en annan typ av personal.