Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Litauen och Estland deltar i kartläggningen, som inleddes i juli och fortsätter fram till juni 2025.
Nu samlar miljöministeriet och landskapsregeringen in allmänhetens observationer av tumlare som en del av projektet. Förutom allmänhetens iakttagelser används akustisk övervakning, där tumlarnas ekolokaliseringssignaler spelas in vid över 200 undersökningspunkter.
”Den akustiska övervakningen av tumlaren och den kompletterande insamlingen av visuella observationer ger värdefull information för bedömningen av skyddsbehovet och planeringen av skyddsåtgärderna i den marina naturen inom Åland”, säger Maija Häggblom, naturvårdsintendent vid landskapsregeringen, i ett pressmeddelande.
Hotad art
Senast en motsvarande kartläggning gjordes var 2011-2013. Tumlaren är den enda valarten som påträffas regelbundet i Östersjön, och populationen har klassificerats som akut hotad med cirka 500 individer, enligt den senaste kartläggningen.
Tumlarobservationer kan rapporteras via Naturhistoriska centralmuseets webblankett. Det lönar sig att bifoga en bild eller video, skriver landskapsregeringen i pressmeddelandet.
Man skriver även att tumlare som fastnat i nät men som är oskadda ska lösgöras försiktigt och släppas fria, medan tumlare som blivit bifångst och dött ska rapporteras till Naturresursinstitutet.