Ann-Christin Waller har gjort ett fynd som alla forskare drömmer om. Hon har hittat ett tidigare okänt originalmanuskript.
-Det är Joel Pettersson som skrivit "Då kungen var till Lemland" en saga som handlar om Julius Sundbloms besök på Valborg den 22 mars 1919, säger hon.
LITTERATUR Eftersom hon är barnbarn till Julius Sundblom - kallad Ålandskungen - så har hon efter sina föräldrar ärvt mängder med dokument som hör ihop med Julius Sundblom och Ålandsrörelsen.
-Jag har inte gått igenom allt material ännu och jag sade till min man Kurre att nu orkar jag inte rota mer i det här. Då kom Joel-manuskriptet fram, berättar Ann-Christin.
Handskrivet
Det är en handskriven berättelse i svart bläck som flyter fram över nio sidor med typiska Joel-vändningar i språket. Sagan är undertecknad Jakopp Påk och längre ner på sidan står det J. Pettersson, Norrby. Lemland.
Arken i storformat har gulnat och vecken tyder på att de länge varit ihopvikna. Det finns stansade hål i kanterna så någon gång har sagan varit insatt i en pärm.
-Jag antar att Joel Pettersson lämnat det till Julius Sundblom för publicering. Men av någon anledning så publicerades det inte i Ålandstidningen, kanske för att det är så starkt berömmande för min farfar, Pappa Julle. Sedan blev väl sagan liggande bland andra papper, tror Ann-Christin Waller.
Tidsdokument
Sagan är intressant på många vis. Förstås för forskare som sysslar med Joel Petterssons texter men också som ett tidsdokument från Ålandsrörelsens tid.
Den 9 mars 1919 hade Julius Sundblom, Johan Jansson och Johannes Eriksson kommit hem från en resa till Paris, en resa som tog dem två månader. I Paris hade de träffat företrädare för segrarmakterna efter första världskriget och lagt fram ålänningarnas sak för dem. Att öriket ville återförenas med Sverige och inte höra till Finland.
Joel beskriver saken som att:" Kungen av det lilla landet begärde en liten nyptång av dessa stora smeder, en nyptång att att plocka ur spikarna med som fogade hop det lilla landet med det stygga landets statskropp."
Efter hemkomsten reste Julius Sundblom runt i de åländska kommunerna och berättade om resan till Paris. Med Joel Petterssons saga får man både ett referat av mötet på Valborg och en litterär bearbetning av det som Joel hade upplevt.
- Jag tycker att det är roligt att läsa hur Joel uppfattade Julius Sundblom. Många tror ju att han var kall och beräknande men här beskrivs han som en skämtsam och folklig person, säger Ann-Christin Waller.
Till arkiv
Just nu renskriver Ann-Christin Waller sagan och Ålandstidningen kommer att publicera den som påskläsning.
-Visst, jag har tänkt deponera manuskriptet i landskapsarkivet senare, säger hon.
Fast hon vet hur dokument kan falla i glömska i arkiv. Hon har tidigare forskat i sin farmors, Hilda Sundbloms, liv för att eventuellt skriva om henne. I Riksarkivet i Helsingfors hittade hon massor av material som är mycket svårt att få fram.
- Det är en väldigt stor samling dokument som beslagtogs när farfar häktades för landsförrädisk verksamhet i juni 1920. Där finns till exempel de kärleksbrev som farfar och farmor skrev till varandra under förlovningstiden och farmors minnesalbum.Jag vet att det grämde farmor mycket att hennes privata brev konfiskerats, säger Ann-Christin Waller.
Det här är material som varit belagt med sekretesstämpel och som inte är tillgängligt ens som kopior hos landskapsarkivet i Mariehamn.
-Jag tycker att man borde agera på Åland för att få hem materialet. Det har ju legat bortglömt i 90 år nu, tycker Waller.
De statshemligheter som eventuellt funnits i materialet har också avdunstat för länge sedan.
Ålandstidningen