Det är oklart om det är Åland eller Finland som har behörighet att lagstifta om genmodifierade produkter, GMO. Det framkom under onsdagens debatt i lagtinget. Näringsutskottet ska nu reda ut begreppen.
POLITIK Lagtingsdebatten om förslaget till ny foderlagstiftning har nästan uteslutande handlat om GMO i foder och om det passar in på ett GMO- fritt Åland.
Lagförslaget bygger på ett gemensamt EU-direktiv om fodersäkerhet och handlar egentligen inte så mycket om GMO. Men det som har fått framförallt Socialdemokraterna att slå bakut är den elfte paragrafen i lagförslaget. Där står att säkerhetsbedömningen av, och förhållningssättet till, genmodifierade foder ska regleras i förordning av statsrådet.
-Vad ska Åland vara betjänta av att statsrådet utfärdar förordningar för lantbruket? undrade Barbro Sundback (S).
Lag mot odling på gång
Socialdemokraterna menar att landskapet borde lagstifta i frågan och förbjuda användningen av genmodifierat foder på Åland.
-Om presidenten mot förmodan skulle godkänna en sådan lag är min bedömning att det skulle strida mot EU:s direktiv, med risk att det blir en domstolsprocess och böter, säger näringsminister Jan-Erik Mattsson.
Därefter hade lagtingsledamöterna olika uppfattning om Ålands behörighet på området. Därför gavs näringsutskottet i uppdrag att utreda hur det ser ut.
Jan-Erik Mattsson meddelade att landskapsregeringen arbetar med en samexistenslag. Genom att tillämpa största möjliga säkerhetsavstånd inom EU mellan GMO-odling och vanlig odling borde man kunna stänga möjligheterna att odla GMO-produkter på Åland.
-600 meter från annan odling och 5.000 meter från närmaste bisamhälle borde i praktiken göra det omöjligt att odla GMO-grödor eftersom vi har så tätt med odlingar i dag.
Vill testa EU
Lagtingsledamot Carina Aaltonen (S) är inte nöjd med det. Hon menar att Landskapsregeringens mål om ett GMO-fritt Åland också måste omfatta foderlagstiftningen.
-Jag litar inte ett dugg på att EU och Finlands jordbruksminister kan garantera att det blir så. Att säga att vi sitter i famnen på EU duger inte. Pröva det då i EG-domstolen. Jag kräver att paragraf elva inte ska tillämpas, sade hon.
Frågan om ett GMO-fritt foder väckte intresse bland de övriga partierna. Men en invändning är att risken är att man skapar en konkurrensnackdel för de åländska producenterna. Även detta ska diskuteras vidare i näringsutskottet.
Tone Nordling