Den tidigare hälsovårdaren vid ÅHS som åtalades för brott mot tjänsteplikten efter att ha gjort intrång i 443 personers journaler döms till fyra månaders villkorligt fängelse. Kvinnan ska dessutom betala ersättning till 29 privatpersoner på totalt 10.900 euro samt stå för nästan 4.000 euro i rättegångskostnader.
Kvinnan som vid sammanlagt 1.464 tillfällen granskade personerna i patientregistret mellan maj 2013 och januari 2016 menade under rättegången, via sitt juridiska ombud Trond Hornseth, att hon förstod att det var frågan om moraliskt felaktiga handlingar, men att hon inte insåg att det rörde sig om kriminella handlingar.
– ÅHS har brustit i sin information om det här, sade Trond Hornseth under rättegången.
Landskapsåklagare Peter Rikberg bemötte det påståendet och menade att det är varje medborgares ansvar att känna till lagen.
– Här är det dessutom frågan om en yrkesutbildad person, sade han i tingsrättsförhandlingarna.
”Alla på ÅHS känner till det”
Också ÅHS tidigare vårdchef, Sirpa Mankinen, konstaterade under rättegången mot kvinnan att varje anställd på ÅHS har skrivit under en tystnadspliktsblankett där det informeras om det kriminella i att göra intrång i patientjournaler.
– Alla på ÅHS känner till det, sade hon.
Trots att kvinnan bestred åtalet och gärningsbeskrivningen i sin helhet och yrkade på att åtalet skulle förkastas, medgav hon inför rättegången de nästan 1.500 tjuvläsningarna av journaler.
Trond Hornseth menade bland annat att en stor del av gärningarna bör anses som preskriberade och att kvinnan inte, per definition, har gjort sig skyldig till brott mot tjänsteplikten. Inte heller har hon brutit mot tystnadsplikten enligt tjänstemannalagens definition, anförde han under rättegången.
Åklagarsidan nöjd med domen
Med rättspraxis i ryggen bedömde tingsrätten den tidigare ÅHS-anställdas intrång som ett enda pågående brott, trots att de har pågått över lång tid. Därmed ansågs heller inget av journalintrången som preskriberade.
Landskapsåklagare Peter Rikberg, som ursprungligen yrkade på sex till nio månaders fängelse för kvinnan, säger till Ålandstidningen att han inte avser anmäla missnöje med domen.
– Jag är nöjd med tingsrättens motiveringar och slutsatser beträffande själva gärningen, och med det faktum att intrången sågs som en enda gärning, vilket jag anser att var den enda riktiga slutsatsen i ljuset av rättspraxis, säger han.
Försvarssidans Trond Hornseth kan på måndagskvällen inte säga huruvida man kommer att anmäla missnöje med domen.
– Jag vill först diskutera igenom saken ordentligt med min klient, säger han.
”Jag är förvånad”
Trond Hornseth ser ändå positivt på det faktum att straffpåföljden blev betydligt mildare än den yrkade.
– Man har beaktat skälighetsgrunden, att det har gått lång tid sedan gärningarna. Men det är klart, min klient bestred ju åtalet i sin helhet och jag är nog något förvånad över att tingsrätten ansåg att det handlade om en enda gärning, säger han och fortsätter:
– Vi menar ju att åtminstone brotten fram till och med september 2015 borde vara preskriberade i och med att hon var vårdledig och i strejk då. Enligt rättspraxis kan man inte begå brott under ledighet.
Är det fortsättningsvis din klients ståndpunkt att hon inte kände till att journalintrång är en kriminell handling?
– Ja, det vidhåller hon. Hon har saknat uppsåt och menar att hon inte har fått någon sådan information från ÅHS, varken skriftligen eller muntligen.
Trond Hornseth säger också att det är skillnad på att ta del av, och att behandla, personuppgifter i en journal.
– Det är inte samma sak, anser vi. Men där är tingsrätten uppenbarligen av annan åsikt.