Brända bitar byggplast, flaskor och virkesrester är allt som återstår. Den som eldat har noggrant rakat över eldplatsen med en schaktmaskin. En bit från eldplatsen står en halvfull tjugolitersdunk med dieselolja.
MILJÖ Ovanpå en slänt där grusvägen slutar, en knapp kilometer från närmaste stora väg, ligger resterna av en rejäl brasa. Återstoden är noggrant röjt och nedplogat, och bara några små rester av bränt byggmaterial sticker upp ur den svarta jorden. Det ser ut som en avstjälpningsplats, med travar av gipsplattor på pallar bredvid.
Brandchef Lennart Johansson ser allvarligt på sopbränderna.
- För det första är det skogsbrandsvarning och då är eldning över huvudtaget inte tillåtet, och får man bränna så gäller det bara rent trädgårdsmaterial; grenar och kvistar och sådant. Man måste respektera gällande regler kring vad man får elda och inte. Sedan har vi ju sophanteringen som är en annan bit, säger han.
Ingen kännedom
Jomala Kommun ska enligt tidningens källor vara underrättad, men Jomalas tekniske chef Michael Lindbäck känner inte till några brandrapporter. Men han är inte glad.
- Sådant får man inte elda. Det är olagligt. Nu är det ju eldförbud, men det är ju olagligt annars också. Det här är inget jag känner till, säger han.
Ett företag i trakten har anklagats för att stå bakom bränderna.
Först säger ägaren att han inte har något med bränderna att göra och slänger på luren. Sedan sansar han sig:
- Jag eldar bara ris och träavfall, och det har jag rätt att göra, säger han.
Fredrik Granlund