Det blir billigare avfallsavgifter för personer födda före 1935. På sikt kan det även bli billigare för de som bor ensamma.
På Misestämman i går fick styrelsen i uppdrag att utreda differentierade avgifter, alltså olika avgifter för olika hushåll.
AVFALL Få organisationer eller myndigheter har fått så mycket kritik på så kort tid som Ålands miljöservice (Mise). Sedan höststämman 2005, då Mise tog över avfallsansvaret från kommunerna, har kritiken varit massiv.
I går samlades kommunernas representanter och Mises styrelse för att hålla höststämma och försöka hitta lösningar på olika problem.
Ränta på räkningarna
Mise har för närvarande stora problem med obetalda fakturor. Just nu har man 260.000 euro i kundfordringar, vilket pressar ekonomin i förbundet. Det försvårar möjligheterna att gå kunderna till mötes och sänka avgifterna, säger Lasse Wiklöf, förbundets ordförande.
Omkring 2.550 fakturor är obetalda. Efter att man har skickat ut den tredje påminnelsen väntar indrivning från landskapsfogden för de som inte betalat.
-Pengarna kommer att drivas in med en förseningsränta på tolv procent, säger verksamhetsledare Fredrik Karlsson.
Förslag på pensionärsrabatt
Anledningen till att så många inte betalar avgiften kan man spekulera kring, men bland annat har det pratats om att avgifterna är orättvisa.
Under stämman i våras fick därför styrelsen i uppdrag att försöka hitta en lösning för de pensionärer som inte har samma ekonomiska möjligheter som andra och som heller inte producerar mycket sopor.
-Vi har tagit fram ett förslag till rabatt. Det bygger på ett system som är enkelt att administrera, säger Fredrik Karlsson.
Hushåll med max två personer födda 1935 eller tidigare kan ansöka om rabatten som innebär att avgiften maximalt blir 80 euro per år. Rabatten beviljas om hushållets avfallsmängd bedöms som liten. Kriterierna är de samma som för landskapsregeringens undantag för de enskilda avloppen.
Blev omröstning
Tomas Sundberg, representant från Geta, föreslog att rabatterna för pensionärer skulle slopas med motiveringen att Mise på så vis bedriver socialpolitik. Förslaget fick dock inget understöd.
Gun Carlson, representant från Hammarland, föreslog i stället att rabattgränsen inte skulle gå vid de födda 1935 eller tidigare, eftersom det är ett fast årtal och måste ändras varje år.
-Är det inte bättre att gränsen går vid pensionsåldern, 65 år? frågade hon och fick medhåll.
Efter omröstning vann dock det liggande förslaget.
Differentierade avgifter
Jan Lindgrén, representant från Saltvik, vill ta det hela ett steg längre. Han vill att det ska införas differentierade avgifter för alla hushåll, inte bara för pensionärer.
Som förslag sa han att man kan dela in avgifterna efter antalet boende i hushållet.
-Ett enpersonshushåll kan få betala 50 euro i grundavgift, ett hushåll med två 80 euro och hushåll med tre eller flera personer får betala 115 euro.
Många höll med om fördelen med differentierade avgifter och flera förslag på hur man kan införa det lades fram. Bland annat pratade man om att som på Gotland väga hushållens sopor för att göra systemet rättvist. Rauli Lehtinen, styrelsemedlem, föreslog att man skulle gå efter Ålands statistik- och utredningsbyrås utredning om fattigdomen på Åland och ha billigare avgifter för dem som ligger under den relativa fattigdomsgränsen.
Vissa ansåg att styrelsen redan nu ska utreda möjligheterna för ett annat avgiftssystem och försöka få det i bruk redan under 2008. Men stämman beslutade att ge styrelsen i uppdrag att utreda, och kanske utarbeta ett förslag på, hur man kan få differentierade avgifter på ett bra sätt. Eftersom avgifterna fastslås under höstmötet har styrelsen ett år på sig att utreda saken.
Sänkt grundavgift
I övrigt godkände stämman budgeten utan ändringar. Resultatet för 2008 hamnar på drygt 5.000 euro i överskott.
Grundavgiften för nästa år blir 80 euro per år utom för äldreboenden som har en avgift på 50 euro. I fjol var grundavgiften för ett hushåll 110 euro.
-Räknar man ut ett snitt rör det sig om ungefär 50 cent om dagen. Och det är inte särkilt mycket för att få avfallshanteringen ordnad, säger Lasse Wiklöf.
Läs mer om Mises stämma i dagens Ålandstidning.
Ålandstidningen