Enligt Rainer Åkerblom har det den senaste tiden funnits ett allmänt tryck och ett sug efter information kring beredskapsfrågor och befolkningsskydd.
– Det har kommit in en hel del frågor på ämnet från allmänheten, och det har även andra myndigheter noterat, säger han.
Bland annat av den anledningen öppnar man inkommande måndag en ny informationskanal för att upplysa allmänheten om, och svara på frågor kring, beredskap.
– Vi beslöt att göra det i samband med den veckovisa presskonferensen om covidläget på Åland nu på måndag.
Samrådsdelegationen för beredskapsfrågor planerar bland annat att öppna en mejladress och ett telefonnummer för allmänhetens frågeställningar.
– Men man ska komma ihåg att det här handlar om komplexa frågor och vi måste eventuellt rådgöra med sakkunniga på området. Avsikten är att berätta mer på måndagen, säger Rainer Åkerblom.
Välrustad krisberedskap
Precis som räddningschef Karl Nordlund poängterade för Ålandstidningen i går, lyfter Rainer Åkerblom fram att det handlar om att effektivisera beredskapen i allmänhet och att det, i dagsläget, inte existerar något direkt hot mot vare sig Åland eller Finland.
– Det är viktigt att minnas och det är minst lika viktigt att överväga vad man informerar om – det ska vara lugnande besked, inte skrämmande.
Hur väl förberedda och uppdaterade är de åländska krisrutinerna?
– Nu måste man komma ihåg att Åland har genomgått flera krissituationer de senaste åren, vi hade exempelvis stormen Alfrida för några år sedan. Det, och pandemin, har naturligtvis aktiverat myndigheterna och skapat inarbetade rutiner som kan vara till nytta även i händelse av en krigssituation. Samrådsdelegationen ordnar regelbundet i såväl kurser som beredskapsövningar, sammantaget skulle jag nog säga att vi är ganska välrustade.
Efter Alfridas härjningar som bland annat slog ut elnätet för många ålänningar, sammanställde landskapsregeringen, Statens ämbetsverk och räddningsmyndigheterna broschyren ”Om krisen kommer”, en broschyr som distribuerades till alla åländska hushåll.
– Och jag hoppas att alla har läst den, där finns bra och användbar information. Den finns för övrigt även på webben.
Vore det inte läge nu att skicka ut den till hushållen ytterligare en gång?
– Vi diskuterade faktiskt den saken på mötet, men inget beslut är taget ännu. Först ska det kontrolleras hur många exemplar som finns kvar i lager.
Ha hemförrådet i skick
I onsdagens Ålandstidningen sade Karl Nordlund att man inte vill informera mer än nödvändigt om skyddsrum och beredskapsärenden – mest för att inte skapa oro i samhället.
Men hur tar sig den informationen uttryck?
– Den viktigaste och kanske snabbaste kanalen är via radio och andra massmedier. Skulle en farosituation uppstå ljuder ju även den allmänna farosignalen.
Var finns alla åländska skyddsrum och hur hittar man dem?
– Det kan jag inte ge ett exakt svar på, men de flesta finns i privata husbolag, industrier och affärsföretag, men de är främst tänkta för dem som bor och arbetar där. I övrigt meddelas det nog i en sådan situation om allmänna skyddsrum och var de finns.
På landsbygden är det lite glesare mellan skyddsrummen, var finns de normalt i landsortskommunerna?
– Det beror på att det innan Tjernobylolyckan inte behövde byggas skyddsrum på landsbygden, numera ska de byggas i större byggnader. Normalt finns de i skolor, daghem och äldreboenden. Dessutom ska varje kommun ha en ledningscentral i skyddade utrymmen.
Vad rekommenderar du att vi alla har hemma som vi kan ta med oss till ett skyddsrum om vi hamnar i ett sådant läge?
– Ett hemförråd med hållbar mat, vatten och andra drycker, egna mediciner, sängkläder och något att fördriva tiden med. Och för självskydd i hemmet är det också bra att ha tändstickor, ved om man har en kamin eller vedspis, batterier, en radio, ficklampor och varma kläder. Lite kontanter kan också behövas om betalningssystem inte fungerar.
Hur ser det ut hemma hos dig – har du bunkrat ett lager av de här varorna?
– Nog finns det säkert saker jag kan förbättra, men de viktigaste sakerna har jag nog hemma.
Avslutningsvis påpekar Ålandstidningen att myndighetsgenomgångar som den under torsdagen inte är unika till följd av Rysslands invasion av Ukraina. De har arrangerats veckovist under hela pandemin.