Oppositionspartiet Obunden samlings gruppledare Stellan Egeland ger sin syn på kandidaturen till talmansposten:
– Vi anser att talman ska ett stort folkligt stöd. Det finns inget formellt hinder att ha en ersättare på talmansposten. Samma gäller lantrådsposten, men då skulle det väcka reaktioner. Och talmansposten är högre än lantrådet. Det är formellt möjligt, men det är inte lyckat. Det ser inte bra ut ur ett demokratiskt perspektiv att det viktigaste ämbetet i hela landskapet inte valts in på eget mandat.
Kommer ni att stöda Centerns kandidat?
– Jag vill inte föregå valet.
Obunden samling vill avskaffa ersättarsystemet i lagtinget. Man har fört fram argumentet att ersättare blir mindre benägna att rösta för misstroende mot landskapsregeringen (LR) eftersom det kan innebära att man måste lämna lagtinget.
– Nu blir det etter värre eftersom talmannen är en så pass mycket tyngre post och fungerar som en tydlig motvikt som ska kontrollera LR.
”Bot och bättring”
Wille Valve, Moderaternas gruppordförande, vill inte kommentera talmansvalet med mer än att man kommer att hedra den politiska överenskommelsen som innebär att talmansposten tillhör Centern.
– Men inför det ordinarie talmansvalet i november vill vi se bot och bättring från regeringsblocket när det gäller förankring i lagtinget inför valet av talman. Jag har aldrig varit med om så dålig förankring.
Wille Valve vill även se bot och bättring när det gäller jämställdheten i talmanstrion.
– För första gången på 20 år har vi tre av tre talmän som är män. De senaste 20 åren har man bestämt att det måste vara åtminstone en kvinna. Det är otroligt viktigt att våra sju kvinnor i lagtinget är representerade i talmanstrion. Jag har förståelse för att det nu är extraordinära förhållanden, men jag förutsätter att man ändrar på det i november.
Oberoende talman
Alfons Röblom, Hållbart initiativs enda ledamot i lagtinget, säger att det är bekymmersamt att välja en talman som inte sitter på eget mandat.
– I vårt system ska LR sitta på lagtingets förtroende och talmannen har en viktig funktion i regeringsbildningen. Om regeringen inte är funktionsduglig ska talmannen agera.
Han säger att den springande punkten handlar om talmannens så kallade anställningstrygghet.
– Den som är talman måste vara så pass oberoende att han sitter kvar i lagtinget oavsett om LR faller eller inte.
Hur ser du på det ur väljarnas perspektiv, att de som får mest röster ska få de viktigaste posterna?
– Det brukar spela en viss roll, men så som vårt system med listor är uppbyggt kan en som fått färre röster väljas in så det går inte att dra likhetstecken där.
Alfons Röblom hoppas ändå att lagtinget så fort som möjligt ska kunna återgå till det man ska göra: lagstiftningen och budgetarbetet.