Regeringspartierna Liberalerna och Centern ligger långt efter oppositionen när det gäller att använda sociala medier. Det visar en undersökning av Mats Adamczak.
POLITIK De som ingår i undersökningen är de åländska partiernas lagtings- och regeringsledamöter samt partisekreterare. Mats Adamczak har bland annat tittat på hur många av dessa som använder Facebook, Twitter, LinkedIn eller har en egen blogg.
-Resultaten liknar den allmänna trenden - om du är en man född på 40-talet är sannolikheten att du är ute på Facebook inte så stor. Detta innebär att partierna med äldre ledamöter har mindre närvaro i sociala medier, säger Mats Adamczak
Liberalerna har få vänner
Mats Adamczak tror med andra ord att det är åldersstrukturen inom Liberalerna och Centern som förklarar varför partierna ligger efter på nätet. Mindre än en tredjedel inom Centern och drygt hälften av Liberalerna använder till exempel Facebook.
Liberalerna är även det enda partiet utan egen sida på Facebook, och de i partiet som använder Facebook har mycket få vänner - bara 73 i snitt.
-Ja, Liberalerna är det enda parti som inte har en partigrupp eller fansite på Facebook. Men i dagsläget är det inte en katastrof, för det är bara två partier som har någon nämnvärd rörelse på sina sidor.
-De som är mest framåt är Sossarna, Obundna och Ålands framtid, säger Adamczak.
Partihemsidor
Frågan är hur man ska tolka dessa resultat. Är det möjligt att den bristfälliga närvaron i sociala medier bland regeringspartiernas ledamöter ligger dem i fatet nästa gång det är val?
-Politiker måste vara där väljarna är, annars är det ingen större mening. Om man vill ha nya väljare är det till exempel på Facebook man ska vara. Knappast går någon in på en partihemsida och slösurfar.
-Jag säger inte att partierna inte ska ha hemsidor, men dessa sociala medier är oerhört viktiga om man vill nå alla. Även bland äldre växer Facebook-användandet.
Redan börjat
Inför förra valet var det många politiker som startade bloggar. Mats Adamczak tror att sociala medier blir den stora grejen inför nästa val.
-På Facebook har man en helt annan transparens mot sina väljare. Det finns många sociala medier som politikerna borde vara med på för att nå framförallt unga väljare, som Youtube till exempel.
Så när vi kryper allt närmare nästa val kan man vänta sig allt fler vänförfrågningar från politiker på Facebook?
-Det har nog redan börjat.
Fredrik Rosenqvist