Åländsk demokratis ledamot Stephan Toivonen har länge talat sig varm för förändringar inom landskapet Ålands pensionsfond. I sin senaste motion om fonden föreslår han att landskapsregeringen (LR) skyndsamt ska förändra reglerna för fonden så att en större del av innehavet kan placeras i indexfonder och mindre i räntepapper.
– Vi kan spara mycket mera. Om vi går in för indexfonder behöver vi ingen aktiv förvaltare över huvud taget utan styrelsen anger fördelningen på kanske åtta-tio fonder, konstaterade Toivonen.
Han fick medhåll från såväl John Holmberg som Marcus Måtar (Ob).
– Toivonen har mycket bra poänger. Indexfonder blir som regel, tack vare lägre förvaltningskostnader, bättre än mer aktivt förvaltade fonder, sade Måtar som dock samtidigt vände sig emot att lagtinget i allt för stor utsträckning ska styra verksamheterna.
Varnade för snabba ryck
Torbjörn Eliasson (C), som är ordförande för pensionsfondens styrelse, beskrev att fonden är inne i ett förändringsarbete. Men han varnade också för att göra som Stephan Toivonen vill och snabbt byta riktning.
– Vi pratar om ett värde på drygt en halv miljard euro som ska lotsas fram med omdöme genom både goda och dåliga tider. Enligt min åsikt skulle det inte vara ansvarsfullt att skyndsamt och radikalt ändra kurs.
Toivonen menade att hans idéer inte var nya, och att fondens riktningsförändring kunde gå snabbare.
– När det skiljer sig så mycket från det jag undervisade och lärde mig för x antal år sedan mot vad ni har nu... Det går ju i rätt riktning, men skyndsamt är det inte, sade ÅLD-ledamoten.
– Mycket har hänt i pensionsfonden sedan 2020, många stora förändringar har gjorts. Men man ska komma ihåg att det är väldigt svårt att hantera den här balansen. Det gäller att bevara pengarna och helst få dem att växa. I svåra tider tar man det då helst ganska lugnt, svarade Eliasson.
Finansminister Roger Höglund (C) sade att LR också förbereder en ny lag för styrningen av pensionsfonden.
– Ett lag-pm är inlämnat och vi får återkomma när det behandlats.
Bråkigt ock fackplatser
Liberalernas John Holmberg påminde om en motion han lämnade in för ett par år sedan, där han yrkade på förändringar i styrningen av fonden. Framför allt vill han att kravet på att fackföreningar ska ha tre av sju styrelseplatser ska strykas.
– Givetvis kan kompetens och fackföreningsbakgrund sammanfalla, men kompetensen ska gå före krav på bakgrund. Dylika lagkrav som nu råder sett till pensionsfondens kompetensförsörjning för tankarna aningen österut, sade Holmberg.
Utspelet fick Socialdemokraternas Camilla Gunell att ilskna till och ett smärre bråk utbröt mellan de två oppositionspolitikerna.
– Det är nog förvånande att Liberalerna framhåller att om man är fackligt aktiv har man inte kompetensens att sitta i pensionsfondens styrelse. Tanken var väl att både arbetstagar- och arbetsgivarsidan skulle vara representerade,sade Gunell.
När John Holmberg senare påstod att fackens representanter i styrelsen under åren före 2020 haft låg närvaro vid styrelsemötena blev tonen än hårdare. Torbjörn Eliasson sade också, på fråga från Gunell, att fackrepresentanterna i dagens styrelse har hög närvaro.
– Påhoppen blir för stora för att låta dem gå förbi. Jag undrar varför det är så viktigt för S att lägga ord i mun på mig. Gällande närvaron i styrelsen sa jag att då jag för två år sedan tittade på protokoll bakåt i tiden kunde konstatera att närvaron var låg. Det är synd att en så erfaren politiker som ledamot Gunell sjunker så lågt som i sitt påhopp, sade Holmberg.
– Jag kan acceptera att Lib och S har olika åsikt. Men att stå här och hänvisa, som ett argument, att de inte varit på möten när uppgiften är gammal och inte korrekt, det vänder jag mig starkt emot. Angrepp på människor som inte ens är här och kan försvara sig är dålig argumentation, svarade Gunell.
Motionen remitterades till finans- och näringsutskottet.