Aino Waller, Hållbart Initiativ
– I allmänhet finns många positiva ambitioner för att stärka det åländska samhället socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Digitaliseringen är en nödvändig prioritering, men jag saknar en tydligare hållbarhetsfrämjande helhetssatsning.
Aino Waller efterfrågar också mer stöd för sektorövergripande folkhälsoarbete i kommunerna, något som skulle kunna förebygga kostsamma problem.
– Förebyggande åtgärder är kostnadseffektiva. LR borde skapa incitament, kanske genom riktade tilläggsanslag som i Finland, föreslår hon.
Aino Waller ifrågasätter även finansieringen av digitaliseringen via Paf-medel, då det riskerar att minska resurser för den tredje sektorn.
Angående sjukkostnadsavdraget kunde det ha slopats etappvis, menar hon.
– Jag är för en modernisering, men i första fasen borde moderniseringen endast ha omfattat de grupper som inte är utsatta, tills man hade hunnit få de kompensatoriska åtgärderna på plats, säger hon.
Wille Valve, Moderat Samling för Åland
Wille Valve uttrycker oro över budgetens underskott på 29 miljoner euro, trots att regeringen använt 50 miljoner från Paf och Fastighetsverket.
– Om man kombinerar det stora underskottet med uppgifterna på budgetens sista sida, ser vi att antalet årsverken ökar med 13,3 under budgetåret. Förvaltningen fortsätter att växa, och det verkar tyvärr som om regeringen inte klarar av att hantera sin verksamhet.
Han kritiserar de ökade kostnaderna och nämner att stödet för studier är fryst och att skärgårdsavgifterna höjs utan större förändringar i verksamheten.
Wille Valve lyfter att det antyds kommande storutgifter, som en ungdomsmottagning och ett nytt vattenreningsverk. Han påpekar att regeringen dessutom undviker viktiga frågor, som skärgårdstrafikens linjedragning och sjukhusets renovering.
Det finns dock vissa positiva punkter, menar Wille Valve. Kapitaliseringen av Kraftnät Åland och utbildning av omsorgsassistenter är välkomna inslag som stärker konkurrenskraften och möter behov inom äldreomsorgen.
– Men helheten är oroande. Man kan inte vara nöjd med en budget som visar ett underskott på 30 miljoner, säger han.
Marcus Måtar, Obunden samling
Marcus Måtar säger att det är tidigt att kommentera detaljer, men anser att budgeten verkar överambitiös. Han menar att den innehåller ”flygande planer” utan tillräckligt konsekvenstänkande.
– Det är som att man vill göra allt samtidigt, och därmed blir det väldigt dyrt. Men jag tror inte att organisationen finns för att förverkliga allt i budgeten.
Han kritiserar även regeringens hantering av sjukkostnadsavdraget, där utlovade kompensationsåtgärder återigen skjuts upp.
– Nu säger man att det ska ske under första delen av 2025. Ett löfte har redan brutits, säger han.
Marcus Måtar uttrycker också skepsis mot vindkraftssatsningarna, som han beskriver som orealistiska och potentiellt kostsamma.