Lantråd Katrin Sjögren (Lib) presenterade regeringsprogrammet för lagtinget i går, måndag. Hon aviserade cirka 25 lagstiftningsprojekt för att uppfylla regeringsprogrammet.
Christian Wikström (Ob) befarade att lagstiftningen ökar på kommunernas uppgifter och utgifter.
– Nu är grundtesen att inte föra mer uppgifter på kommunerna, tvärtom att rationalisera och minska kostnaderna. Mycket styr landskapets egen förvaltning i det som ska ändras i lagstiftning, sade Katrin Sjögren.
Stellan Egeland (Ob) höll Obunden samlings gruppanförande. Förutom att han uttryckte oro för hur de havsbaserade vindkraftsparkerna kan driva upp elpriserna, befarar han att bolagen som etablerar sig blir en ekonomisk börda för landskapet.
– De här bolagen lever inte efter den fria marknadens spelregler. När de är här är de för stora för att tillåtas dö. Det blir bidragskapitalism, sade han.
Extra anslag
Stellan Egeland uttryckte också en skepticism mot att Finland skulle bevilja extra anslag för skärgårdstrafikens nya färjor. Även Alfons Röblom (HI) och Wille Valve (MSÅ) var tveksamma till det.
– En svaghet i regeringsprogrammet är att det bygger på en djärv omställning som i sin helhet ska finansieras med extra anslag, sade Wille Valve.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) sade att det är ett av de fyra sätt Åland kan få pengar från Finland.
– Vi betalar alla skatt till staten för att vi på detta sätt ska få medel tillbaka. Extra anslaget berör kostnader som inte rimligen kan tas över budget, och systemet är att då ska vi få pengar tillbaka. Det är lagtinget som ansöker om pengar från Ålandsdelegationen, inte infrastrukturministern som tigger av Finlands finansminister, sade han.
Mats Perämaa förtydligade också att stödet inte ska förväxlas med stöd för exceptionella förhållanden, som det pandemistöd som Finland betalat till Åland.
– Vi ska tillverka en byst av finansministern till Obundnas kansli om han ror detta i hamn, och jag ska personligen polera den, sade Stellan Egeland.
”Skumpig tur”
Alfons Röblom undrade hur man ska få till stånd 25 lagstiftningsprojekt.
– Flera av frågorna finns det mycket politiska åsikter om, exempelvis vatten, plan- och bygglagen, naturvårdslagen. Det finns risk för en skumpig tur framåt.
– Ja, helt medvetna om och många av frågorna har diskuterats i arbetsgrupperna. Vi behöver vara överens om de grova dragen. Skulle det inte vara möjligt att gå framåt skulle det inte stå i programmet, sade Liberalernas gruppordförande Simon Påvals (Lib).
– Vi har landat i att vi inte kan stödja det här, sade Wille Valve i Moderat samlings gruppanförande.
– Det är tyvärr ett motsägelsefullt program som inte hänger ihop. Man får bild av att flera partier blockerat konkreta åtgärder och man skymtar avsaknad av politisk vilja.
Den ekonomiska politiken stöder partiet däremot,sade Wille Valve.
– Men resten av programmet marscherar åt andra hållet.
Tidsplanen för den havsbaserade vindkraften fick också uppmärksamhet. Stellan Egeland frågade varför man avsätter pengar och personal för att kunna auktionera ut vattenområden innan kommunerna sagt sitt.
–Det är djupt orättvist att sätta på kommunerna att fatta beslut utan att ha en utredning i ryggen. Många frågor måste besvaras innan man kan fråga kommunerna om de tycker att det är bra eller dåligt, sade Centerns gruppordförande Jörgen Petterson (C).
Klimat och trafik
Regeringsprogrammets klimatpolitik verkar ha begränsat sig till att skaffa fossilfria färjor, sade Alfons Röblom.
– Men det finns inte ett ord om omställningsplanen. Inget om behovet att tydliggöra i vilken ordning man ska gå vidare, sade han.
Christian Wikström sade att man inte kan kalla satsningarna på skärgårdstrafiken för ett reformprogram.
– Det finns inget nytänk, reformerna går ut på att köpa nya fartyg, sade han.
Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) sade att man vet att fossila bränslen måste bort och var de största utsläppen finns.
– Det är vägtrafik och skärgårdstrafik. Vi gör det vi kan och där det ger störst resultat så fort som möjligt, sade hon.
– Det handlar om att om vi vill en elhybridfärja, ska vi också se till att det finns kräm att ladda färja med. En plan kan vara så enkel som att man säger att i den här ordningen gör vi, sade Alfons Röblom.
Debatten fortsätter i dag, tisdag, då Socialdemokraterna håller sitt gruppanförande och lagtingsledamöterna håller sina enskilda anföranden.