Bakgrunden till Liberalernas och Socialdemokraternas spörsmål är Harry Janssons självstyrelsepolitiska markering mot JO där han nekat till att lämna en utredning kring landskapsregeringens (LR) vaccinationslista.
I spörsmålet menar Liberalerna och Socialdemokraterna, med Katrin Sjögren (Lib) som första undertecknare, att LR bryter mot grundlagen genom att inte svara JO. Agerandet åsidosätter ”enskilda ålänningars grundläggande fri- och rättigheter”, menar partierna.
Harry Jansson slog ifrån sig anklagelserna:
– Jag vill inte kalla Liberalerna självstyrelsepolitiskt otrogna, men ibland slirar man lite på sina målsättningar, sade han.
Vidare sade han att han inte ens vetat om att LR tagit fram en egen lista på nyckelpersoner i vaccinationsordningen.
Han menade också att JO redan hade alla handlingar som behövdes i frågan om vaccinationsordningen, och att den dåliga publicitet Åland fått i finsk media i och med att han valt att inte lämna någon utredning till JO berodde på spörsmålet.
Uttalandet om att det inte fanns fler handlingar att lämna till JO kallade Ingrid Zetterman (Lib) för ”en efterhandskonstruktion utan dess like”.
Katrin Sjögren höjde tonläget i ett eget anförande:
– LR uppvisar ett sällan skådat skolboksexempel på i princip samtliga härskartekniker: undanhållande av information, förlöjliganden, dubbelbestraffning, och inte minst påförande av skuld och skam.
Kräver avgång
Nina Fellman (S) framhöll i sitt anförande att det är lösningarna på konflikter som för Åland framåt, inte konflikterna i sig.
– Harry Jansson, sina djupa kunskaper till trots, är fel politiker att ha det högsta ansvaret för självstyrelsepolitiken. Jag ber att lantrådet Veronica Thörnroos (C) tar ansvar för Ålands självstyrelse och dess medborgares grundrättigheter och byter ut vice lantrådet i sin regering, sade hon.
John Holmberg riktade samma uppmaning till ”lagkaptenen” Veronica Thörnroos:
– Använd halvtidsvilan till några taktiska genidrag och gör sedan ett byte på vicekaptensposten.
Camilla Gunell (S) instämde i kravet:
– Nu är återstoden av självstyrelserevisionen i händerna på en minister som en tredjedel av det här lagtinget inte har förtroende för.
Också Ingrid Zetterman skickade en hälsning i samma anda:
– Det är LR som sitter på lagtingets förtroende, inte tvärt om.
Varken Harry Jansson eller Veronica Thörnroos bemötte kraven på hans avgång.
Tidpunkten under attack
Camilla Gunell sade i ett replikskifte med Harry Jansson att tidpunkten för markeringen mot JO var ”mycket olämplig”. Än mer olämpligt var förfaringssättet, menade hon, och anklagade Harry Jansson för att ha tagit en enskild persons klagomål till JO som ”murbräcka i en självstyrelsepolitisk fråga.”
– Då blandar man samman politik och rättsväsendet och de myndigheter som ska göra objektiva bedömningar.
Katrin Sjögren stämde in, i en annan replikväxling med Harry Jansson.
– Liberalerna tycker att timingen var urusel.
Harry Jansson höll inte alls med:
– Det fanns väl knappast någonsin en mer lämplig tidpunkt om vi vill hävda åländska intressen. Det här var att gripa ett ”window of opportunity” som det heter på modern svenska, sade han.
Tage Silander kritisk
Harry Jansson sade i en replikväxling att självstyrelselagen åsidosätter grundlagen ”på ett betydande antal områden”, något som Tage Silander (MSÅ) reagerade på i ett eget anförande:
– Grundlagen är något som berör oss alla. Där annat inte överenskommits genom en lagstiftningsprocess gällande vår självstyrelselag så gäller fortsättningsvis grundlagen också oss.
Han konstaterade också att det inte är LR som kan avgöra vilka handlingar JO behöver.
– Om man får en hövlig fråga ger man ett hövligt svar. Här är jag osäker på om LR gav något svar över huvud taget. Det rätta i en situation där man inte uppfattar sig ha någonting som tillför bedömningen av ärendet, kan man åtminstone säga att så är fallet – eller förstås ännu bättre leverera ett så bra svar som möjligt och i stället låta frågeställaren avgöra nyttan.
”Förstorad, snedvriden och vinklad”
Jesper Josefsson (C) medgav att frågan ”inte skötts helt snyggt från regeringshållet”, men var också mycket kritisk till hur oppositionen har reagerat på frågan om Harry Janssons JO-vägran.
– Jag tycker att den här frågan är väldigt förstorad, snedvriden och vinklad, tyvärr, från oppositionens håll, sade han i ett replikskifte med John Holmberg.
Debatten bordlades på initiativ av Nina Fellman (S) med understöd av Katrin Sjögren. Den återupptas på måndag.