Ålands lagting debatterade förslaget till slopat avdrag för sjukkostnader i kommunalbeskattningen under måndagen. Där lyfte oppositionen de remissvar som kommit in för lagförslaget.
– Social- och miljöavdelningen landade i slutsatsen att man inte ska avskaffa avdraget. Har LR slutat lyssna på sina egna sakkunniga tjänstemän?, sade Wille Valve (MSÅ).
Veronica Thörnroos (PÅ) hänvisade till remissvaren från Funktionsrätt Åland och Ålands cancerförening samt de olika pensionärsföreningarna på Åland som är emot att slopa avdraget.
– Det hör till politiken att man inte alltid är överens med tjänstemännen. Och givetvis har alla föreningar sina perspektiv, men vi har kommit till en annan bedömning och en annan slutsats, sade social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj.
Inga avdrag utan skatt
Debatten om att slopa sjukkostnadsavdraget blev tidvis en sifferexercis där bland annat Anders Ekström (Lib) försökte bringa reda i vilka som kan ta del av avdraget och hur mycket.
– De som har lägsta inkomsterna betalar inte kommunalskatt och man kan inte göra avdrag om man inte betalar skatt, sade han.
Anders Ekström sade också att en stor del av avdragen i beskattningen görs automatiskt, utan att den skattskyldiga behöver ansöka om avdrag. Sjukkostnadsavdraget är däremot byråkratiskt och svårtolkat, även för skattemyndigheterna.
– Det är ett av många avdrag, som har en mindre effekt än många tror. Avdraget har liten eller ingen effekt för låginkomsttagare. Det gynnar medel- och höginkomsttagare mest, sade han.
”Slår hårt”
Arsim Zekaj presenterade de eventuella kompenserande åtgärderna. Han nämnde åtgärder som ett förstärkt tandvårdsprogram och en översyn av klient- och patientavgifter.
– Vi är medvetna om att de är en börda och vi ska se över högkostnadsskydd och möjliggöra avgiftsfrihet.
Oppositionspartierna efterlyste åter en konsekvensanalys och tidigare social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) lyfte särskilt dem som bor på effektiverat serviceboende (ESB) eller institutioner.
– Jag var med och tog fram den nya lagen om institutionsvård och då tittade vi på att man får dra av kostnader för mediciner, glasögon och sjukhusräkningar. Det här kommer att slå hårt mot dem, sade hon.
Stellan Egeland (Ob) undrade varför inte medel- och höginkomsttagare ska få göra avdrag.
– Alla som har det dåligt ekonomisk är inte låginkomsttagare. Vi talar ofta om ekonomisk återhållsamhet, men det här måste vara det sämsta sättet att balansera en budget, det är ingen inbesparing utan en skattehöjning riktad mot de som är sjuka och i behov av medicin och hjälpmedel.
Debatten fortsatte under måndagskvällen.