Idén med Axferries är inte ny, säger Obunden samlings ordförande Marcus Måtar (Ob) om landskapsregeringens (LR) samarbete med det statsägda Finferries för att bilda ett bolag, Axferries, för skärgårdstrafiken.
– Christian Wikström (Ob:s infrastrukturminister under förra mandatperioden, reds.anm.) jobbade med det tidigare. Men han fick inget understöd.
Marcus Måtar säger att upplägget är intressant.
– Man för över två fartyg samtidigt som Finferries bidrar med pengar, det är en början till inbesparing. Man får en tredje part att stå för driften.
Problemet är hur landskapet ska hantera bolaget, det kan finnas en risk för att Axferries får monopol på trafiken.
– LR måste hantera alla som bjuder på samma sätt. Det är inte bra för kostnaderna om man sätter sig i en monopolsituation.
Även om man har en vettig organisation räcker det inte för att spara pengar, man måste också prioritera, säger Marcus Måtar.
– Vilka linjer ska trafikeras och hur ofta. Vågar man inte fatta beslut kring servicenivån kommer man aldrig kunna spara pengar i synnerhet nu när vi hamnar i famnen på en som har monopol på fastlandet.
Vill ha bred majoritet
Även Wille Valve, ordförande för Moderat samling, befarar att kostnaderna ökar om man inte tittar på servicenivån. Och om man går efter Finferries vinstmarginal på 20 procent ökar kostnaderna jämfört med dagens småaktörer som har en vinstmarginal på några få procent, säger han.
Regeringsprogrammet omfattar också köp av 13 nya färjor och en ombyggnad av färjfästen.
– Det här är viktigt när vi ska diskutera rambudgeten.
Det kan finnas en risk att man skräddarsyr anbuden när LR upphandlar av eget bolag, säger Wille Valve.
– Vi höjer ett varningens finger.Det är viktigt med att hålla en armslängds avstånd.
Wille Valve hoppas att LR vinnlägger sig om att få en bred majoritet i lagtinget för upplägget.
Obesvarade frågor
Hållbart initiativ har förespråkat bolagisering ända sedan 2019, säger Alfons Röblom (HI).
– Vi är initialt positiva till det. Det kan vara bra att kroka arm med någon större med tanke på de utmaningar som vi har framför oss med utsläpp och digitala system.
Han säger ändå att det finns frågor som behöver besvaras.
– Olika scenarion, till exempel vad som händer om bolaget inte vinner upphandlingen.
Vad får Finferries?
– Enda vägen framåt är bolagisering, säger Veronica Thörnroos (PÅ).
Hon säger att landskapet inte har tonnage eller en förvaltningsorganisation som kan vara till nytta i det nya bolaget, medan Finferries besitter enorm kunskap och erfarenhet både av trafik och förvaltning. Finferries får dessutom en majoritet i bolagets styrelse.
– Det stora frågetecknet är varför Finferries gör det här. Vi har inget att erbjuda.
Blir du misstänksam?
– Nej, men jag vill ha svar. Det lilla frågetecknet är varför man blandar in Ansgar och varför man inte kan svara på hur man hanterar personalen där.