Oppositionspartiet Obunden samlings ordförande Marcus Måtar kallar regeringen Sjögrens satsning på nytt tonnage till skärgårdstrafiken för ”huvudlöst flumprojekt”. Enligt planen ska man ha bytt ut 13 färjor fram till år 2035.
– Jag undrar vem som tror att det ska gå att genomföra och hur illa det ska göra det åländska samhället när vi till slut måste låna pengar? Landskapets lån är obefintliga, vi har 100 miljoner euro i kassan och snart 100 miljoner euro på Pafs konto. Den här regeringen har svårt att låta dem vara och måste hitta på galna projekt, säger han.
Marcus Måtar tror inte att Finland beviljar de extra anslag som landskapsregeringen hoppas på för satsningen på skärgårdstrafiken.
– Det är ett skämt att vi ska be Finland om pengar. Riikka Purra (Finlands finansminister, reds anm.) sätter med all rätt morgonkaffet i halsen när hon läser det här. Det finns tidigare besked från Ålandsdelegationen att Finland inte har en vilja att betala.
Marcus Måtar säger också att man uttrycker sig i regeringsprogrammet som att man ska både bygga nya färjor och satsa på fasta förbindelser som broar och tunnel.
– Man vill ge allt åt alla hela tiden.
Sviker kommunerna
Beskedet om den havsbaserade vindkraften i regeringsprogrammet bekräftar enligt Marcus Måtar det man befarade redan under valkampanjen.
– Vi sade att de hade för bråttom och de sade nej. Nu står det klart att man ska utauktionera områden år 2025. Det var inte mycket sanning i det som kom fram i valkampanjen.
Tror du att det här regeringsprogrammet ger en budget i balans?
– Inte en chans. Vi har suttit med Centern i samma regering i fyra år och det finns inget de kan prioritera bort.
Marcus Måtar säger också att Centern sviker sina väljare i regeringsprogrammet där man inte ger kommunerna mer pengar.
Styrkorna i regeringsprogrammet är, enligt Marcus Måtar, att man fortsätter satsningarna på utbildning, sjukvård, äldreomsorg, närståendevård samt barn och unga.
– Men det är skrivet i ganska allmänna ordalag, och det är sist och slutligen där man har väldigt olika åsikter bland de åländska partierna. Det är som ett horoskop, man känner igen sig lite i allt. Vi måste vänta och se när vi får en budget framåt våren.
Wille Valve, ordförande för oppositionspartiet Moderat samling, säger att regeringsprogrammet har mycket fokus på vindkraft och skärgårdstrafik.
– I övrigt är det svagt fokus i jämförelse med de tre senaste regeringsprogrammen. Det är väldigt lite konkreta åtgärder, säger han.
Wille Valve är orolig för ekonomin och för formuleringarna om tilläggsutredningar för skärgårdstrafiken.
– Analysen om hur många miljoner euro det behövs för att spara eller öka för att få en budget i balans är helt frikopplad från resten av regeringsprogrammet. Vi ska plundra Paf på fem miljoner och sen ska vi spara 25 miljoner på ett sätt som ingen vet.
Han säger att en satsning på 100 miljoner euro på skärgårdstrafiken och ett vattenverk på 50 miljoner och även ett tandvårdsprogram blir dyrt.
– Det handlar om miljoners miljoner euro och gör regeringsprogrammet motsägelsefullt. Jag kan ana ett resonemangsäktenskap mellan tre partier som inte är överens och som döljer det genom formuleringar som alla kan hålla med om.
Wille Valve säger också att programmet andas en övertro på extra anslag från Finland för skärgårdstrafiken och digitaliseringen.
– Och en undertro på självstyrelsen. Det är ett väldig svagt kapitel, det står ingenting.
Han säger också att kommundelen är anmärkningsvärt svag och visar på att partierna inte lyckats enas kring framtidens kommunstruktur.
”Sympatiskt”
Wille Valve säger ändå att regeringsprogrammet är mer långsiktigt än tidigare regeringsprogram.
– Det är sympatiskt att man verkar betrakta sig som en länk i en längre kedja av regeringar.
Att landskapsregeringen arbetar vidare inom näringspolitiken och social- och hälsovårdspolitiken med projekt som inletts av den tidigare regeringen får också beröm av Wille Valve, liksom satsningen på vattenskydd.
– Det är genomtänkta och bra formuleringar.
Men sammanfattningsvis är ambitionerna för låga, säger han.
– Man förlorar sig i paragrafrytteri och formuleringar om att verkligheten är komplex. Jag hade väntat mig måttfulla ambitioner, men inte låga.
Som exempel nämner Wille Valve att skrivelsen om att fortsätta med regelbundet underhåll för fastighetsbeståndet.
– Att man ens skriver det in ett regeringsprogram. Det är mycket text men väldigt lite att bygga på.
Alfons Röblom, talesperson för oppositionspartiet Hållbart Initiativ hade förväntat sig mer konkret information om hur man ska balansera ekonomin och sparar in fyra miljoner euro årligen i regeringen Sjögrens regeringsprogram.
– Jag vet att man brukar prata om att stänga Guttorp (Ålands fiskevårdscentrum. reds anm), Folkis och att bolagisera Fordonsmyndigheten, men jag hoppas på mer djupgående tankar.
Alfons Röblom understöder den tydliga investeringsvilja för skärgårdstrafiken som enligt honom behövs för att modernisera det föråldrade tonnaget.
– Men att man bygger resonemanget på extra anslag från staten är anmärkningsvärt. Varför skulle staten finansiera något som är åländsk behörighet och som blivit dyrt på grund av att landskapsregeringen skapat en investeringsskuld? Vad händer om det blir ett nej, blir det inga färjor då?
Alfons Röblom hoppas också att infrastrukturminister Camilla Gunell (S) har en tydlig prioriteringsordning för de stora satsningarna för färjorna, att skapa ett trafikverk och en satsning på kollektivtrafiken.
– Det kräver mycket arbete och en prioritering hur man använder tjänstemannaresurserna.
”Olika viljor”
Att vattenlagen finns med i programmet är positivt, säger Alfons Röblom.
– Men samtidigt talas det om fiskodlingarna i positiva ordalag och att man ska flytta dem till djupare vatten. Det märks att det finns olika viljor.
Alfons Röblom saknar konkreta förslag i regeringsprogrammet, han säger att det finns mycket policys och planer som ska tas fram och utredningar som ska genomföras.
– Det borde vara tydligare vad de vill uppnå med dem, annars är det svårt att kryssa av när man väl gjort det.