Den sista tilläggsbudgeten för ett budgetår kallas ofta städarbudget. I den presenteras de sista siffrorna för såväl intäkter som utgifter. Ålandstidningen har tidigare redogjort för innehållet i årets städarbudget, bland annat att landskapets skatteintäkter ökar med drygt 8 miljoner euro, att man skriver av värden med 5,4 miljoner och att ÅHS får ersättning för coronautgifter om 5,75 miljoner.
När finansminister Roger Höglund (C) presenterat sin budget fick han kritik av Liberalernas Ingrid Zetterman.
– Intäkterna har varit bättre än estimerat, och det är en himla tur för pengarna har inte hållits i, utan kostnaderna har ökat. Är finansministern nöjd med hur pengarna har hållits i?, frågade hon.
– Vem kan vara nöjd med ökade kostnader, men dyrare bunker kan vi inte rå på, svarade Roger Höglund med hänvisning till extra anslag till skärgårdstrafiken för dyrare bränsle.
Ökar kostnader
Invändningarna mot siffrorna i budgeten var få, däremot satte John Holmberg (Lib) rampljuset på sättet som landskapet budgeterar på. Han menade att ideliga tilläggsbudgetar gör att kostnaderna ökar.
– Tilläggsbudgetar försämrar budgetdisciplinen. Betydelsen av kontroll över kostnadsutvecklingen kan inte nog understrykas, sade Holmberg.
Han yrkade också avslag på en rad anslag i en budgetmotion med hänvisning till att principen borde vara att när pengarna i budgeten är slut så kommer det inga nya. Holmberg menade att landskapet borde slopa tilläggsbudgetar för att i stället gå över till en långsiktig rambudgetering i stället.
Liberalen fick dock mothugg från både regeringsblocket och Socialdemokraterna.
– Holmberg kommer in på att rambudgetering är lösningen, men vi ska inte tro att det i sig är svaret på allt. Det kan innebära att man höjer ramen för att slippa komma med en tilläggsbudget, sade Roger Höglund.
– Det är lite ologiskt att John Holmberg i sin motion försöker justera kostnadssidan, men inte intäktssidan. Jag förstår inte varför det här otroliga fokuset på kostnader behövs och varför man inte är stringent också på inkomstsidan, sade Simon Holmström (HI).
Kritik från S
Hårdast kritik kom dock från oppositionskollegan Camilla Gunell (S).
– Ledamoten Holmbergs tro tycks vara att bara man säger nej till att överskrida ett anslag, så ska det uppstå någon slags budgetdisciplin. Det här ordet är lite otäckt tycker jag och för för mig tillbaka till någon gammaldags folkskola där man slog eleverna på fingrarna. Tror Holmberg att det här handlar om tjänstemän som är ovarsamma med skattemedlen?, sade Gunell.
– Kritiken ska riktas mot oss politiker, mig själv också. I min värld så när pengarna är slut är de slut. Så är det för de allra flesta människorna utanför den här borgen. Men vi lagtingspolitiker kan arrangera en tilläggsbudget och så tillför vi mera pengar. Nog måste det vara rimligt att vi försöker förnya och förbättra oss när det gäller ekonomin?, svarade John Holmberg.
Efterlyste stöd
Liberalen fick medhåll av Anders Eriksson (ÅF), som också passade på att efterfråga mer stöd från landskapsregeringen till en i hans ögon akut pressad bransch.
– Jag har lyft att lantbruket befinner sig i en väldig kostnadskris just nu som riskerar att slå ut produktionen. I Sverige har man vaknat och där föreslår Centern en nödmiljard till lantbruket. I Finland är förhoppningen att marknaden ska fylla glappet, sade Eriksson och menade att lantbrukarna är extra utsatta då kostnaderna för såväl el som bränsle, foder och gödsel ökat kraftigt den senaste tiden.
Camilla Gunell ställde sig tveksam till ett stöd riktat till endast lantbruket.
– Om samhället ska gå in och stöda för ett högt energipris, som inte bara drabbar lantbruket utan hela industrin, ska man då gå in och stöda alla branscher eller bara lantbrukarna?
– Klart det inte gäller enbart lantbrukarna. Men ser man på de insatser som gjorts via tilläggsbudgetar de två senaste åren, så har det betalats ut mycket stöd. Jag är helt övertygad om att ledamoten Gunell, som brukar hänga med, har insett att det inte har varit något stöd över huvud taget som gått till lantbrukssektorn, sade Anders Eriksson.
Tilläggsbudgeten och John Holmbergs motion ska nu behandlas av Finans- och näringsutskottet.