I dag är det prisutdelning för årets Östersjöpristagare Jurgis Staniskis, Jaakko Henttonen samt åländske Henrik Lindqvist. I går föreläste pristagarna om sina respektive ämnen.
PRISTAGARE Årets tre Östersjöpristagare får i dag sina pris. 10.000 euro går till Jaakko Henttonen från Helsingfors för hans insatser i förverkligandet av reningsverk i S:t Petersburgsområdet. Samma summa får litauiske Jurgis Staniskis för miljöskyddsprojekt inom industrin-åtgärder som har gett betydande minskningar av utsläpp av tungmetaller i Östersjön.
Det åländska inslaget i årets prisutdelning är Henrik Lindqvist, vd för Ålands Vindenergi Andelslag som får 3.000 euro.
-Henrik Lindqvist har varit med och utvecklat den åländska vindkraften från början. En förhållandevis stor del av Ålands energiförsörjning kommer i dag från vindkraften, säger Edgar Öhberg, verksamhetsledare för Östersjöfonden.
Hur går urvalsprocessen till?
-Vi får oftast nomineringar utifrån. Utgående från dem arbetar vi sedan i en liten organisation med att hitta rätt personer. Sedan några år nu försöker vi också varje år att premiera någon ålänning som gjort stora miljöinsatser, säger Öhberg.
Östersjöpriset är en premiering för redan investerad tid och fonden har inga krav på redovisning från pristagarna vad gäller användandet.
-Men vi har planer på att göra uppföljningar av intresse. Det är en stor del av historien vad pengarna har gått till. För mindre organisationer eller projekt kan pengarna ha gjort stor skillnad, säger Edgar Öhberg.
Började med segelfartygen
I sin föreläsning berättar Henrik Lindqvist om den åländska vindkraftens historia och om hur vinden redan för länge sen hade stor betydelse för Åland.
- Bruket av vindkraft på Åland startade med segelfartygen och väderkvarnarna. Och under krigstid producerades hushållsel genom batteriladdning med egna "vindvellor", säger han.
Det var alltså inte mer än naturligt att Ålands teknologicentrum i början av 90-talet fick i uppdrag av Ålands landskapsstyrelse att utreda möjligheterna till ett modernt vindkraftverk på Åland.
Och samtidigt jobbade Harry Lindqvist för att få uppföra tre vindkraftverk på sin stugö Stackskär i Lemland.
Bara att trycka på knappen
Det andelslag som Lindqvist själv representerar bildades 1994 och äger i dag 9 egna verk. Och fyra nya projekt finns under utveckling eller är i startgroparna.
-Närmast i tur står projekt Långnabba i Eckerö. Alla tillstånd är klara och det är i stort sett bara att trycka på knappen, säger Lindqvist.
Liksom projekt Stenarna i Hammarland och Eckerö genomförs Långnabba så snart det nya finska stödet, Inmatningstarifferna, är infört på Åland.
-Och efter det väntar Projekt Östra skärgården med 30-40 vindkraftverk på öar och skär söder om Seglinge och Kumlinge. Men det är helt beroende på om planerna på den planerade Finlandskabeln förverkligas.
Då Ålandstidningen intervjuade Henrik Lindqvist vid tillkännagivandet av priset i mars var han glatt överraskad men hade ingen omedelbar plan för vart hans 3.000 euro i prispengar skulle gå.
Har du bestämt vad du ska göra med pengarna nu?
-Ja, jag kommer att investera i kommande vindkraftsprojekt och ge andelarna till mina barn.
Och du fortsätter kämpa för vindkraften?
-Absolut. Det är den bästa metod vi har för förnyelsebar energi i dag. Kanske vi hittar något ännu bättre i framtiden, det vet man inte. Men alla ålänningar vet ju att vind är en råvara vi har hur mycket som helst av.
Ålandstidningen