Sedan en tid utreder Lemlands och Lumparlands byggnads- och miljönämnd åter Granöfjärdens status. Innerviken, som avgränsas av Järsö, Skedholm och Granö, är cirka 37 hektar stor.
Vattenkvaliteten i fjärden har följts upp av kommunen under några år med mätningar av kväve-, fosfor- och klorofyllhalten i vattnet.
En kartläggning av avloppssituationen runt Granöfjärden har också gjorts. I området finns 15 bostadshus och tolv fritidshus och samtliga har godkända avloppslösningar.
Majoriteten av bostadshusen har sluten tank för toalettvattnet medan de flesta fritidshusen har torrtoalett.
Kapellviken sämre
Landskapsregeringens miljöbyrå har tittat på analysresultaten och gett kommunen beskedet att näringshalterna tyder på en övergödningsproblematik men att vattenkvaliteten varken är dålig eller bra utan snarare ”måttlig till otillfredsställande”. Jämfört med till exempel Kapellviken i Lumparland är situationen i Granöfjärden väsentligt bättre.
Kommunen har också ställt frågan om vad som kan göras för att förbättra situationen, och miljöbyråns svar är att en noggrannare analys borde göras innan en åtgärdsplan tas fram.
En förbättrad vattenomsättning skulle möjligen kunna förbättra situationen men miljöbyrån ser att ett bättre alternativ vore att identifiera belastningskällorna och åtgärda dem.
Vill hitta källan
Inför nämndens möte förra veckan föreslog miljöinspektören att fastighetsägarna runt Granöfjärden genom ett utskick ska informeras om att vattenkvaliteten håller på att försämras och att alla vinner på att vidta åtgärder som minskar näringstillförseln.
Men nämnden beslutade i stället att återremittera ärendet för att se om det, genom noggrannare vattenanalyser, skulle gå att få fram varifrån näringsbelastningen kommer – om det rör sig om interna eller externa källor – och vad analyserna i så fall skulle kosta att göra.
Nämnden önskar också förslag på andra vattenområden som borde undersökas.