Åtta svenska ambassadörer och två statssekreterare har gästat Åland under två dagar.
- Det är första gången så många ambassadörer är här på en gång, säger generalkonsul Bertil Jobeus.
BESÖK Lagtingets vaktmästare Hans Grönvall med slokhatt och dragspel välkomnar gästerna med sjömansmusik när de besökande svenska ambassadörerna och höga UD-tjänstemännen stiger ombord på Albanus för en lunchseglats med talman Roger Nordlund som värd.
- Det här är en väldigt viktig grupp, ambassadörer runt Östersjön och i Norden plus två viktiga statssekreterare, säger lantrådet Viveka Eriksson.
SVT Play
Statssekreteraren för nordiska frågor Johan Tiedemann var central då Sveriges regering gick in för att åländska ungdomar inte ska betraktas som utlänningar vid intagning till svenska universitet. Under besöket på Åland nu har han diskuterat möjligheten för Åland att få full tillgång till SVT Play med kulturminister Britt Lundberg.
- Det här en fråga för SVT och landskapsregeringen att diskutera men jag kan kanske agera dörröppnare både till kulturdepartementet och till SVT, säger han.
Mer samarbete
Europaminister Birgitta Ohlssons statssekreterare Amelie von Zweigbergk föreläste för ambassadörerna om EU:s Östersjöstrategi som samlar åtta av de nio länderna runt Östersjön. Det enda landet som inte är med är Ryssland.
- Det nya, och som också Åland kan dra nytta av, är att man numera tillåter samarbete på alla håll och kanter. En region som Åland kan samarbeta om ett projekt med till exempel en region i Litauen, en forskargrupp i Lund och ett företag i Tyskland, berättar statssekreteraren.
Fulla bilar och tåg
Det finns samarbetsprojekt kring bland annat avloppsrening och människohandel. Inom handeln försöker man fylla alla lastbilar och godståg så att de inte går tomma hem efter att de lämnat av sin last.
- Man ska alltså kunna hjälpa till med andras gods. På det tjänar man pengar och miljön mår bra.
Enligt Amelie von Zweigbergk är möjligheterna till finansiering för gemensamma projekt goda.
- EU-fonderna har direktiv att ge förtur till Östersjöprojekt.
Åk till Samsø!
Lars Grundberg, ambassadör i Köpenhamn, gillar det han hör om planerna på att bygga ut vindkraften på Åland. Han berättar om den danska ön Samsø mellan Själland och Jylland som vann en dansk tävling om hållbar energiförsörjning.
- Samsø har tio vindkraftverk till havs och en mängd mindre fjärrvärmeverk som eldas med halm och som försörjer grupper av hus. Ön är mer än självförsörjande och levererar ström till Jylland.
Det allra mest intressanta med Samsø, tycker Grundberg, är den folkrörelse som uppstod kring energiförsörjningen. Folk köpte nästan mangrant aktier i vindkraftverken.
En energiakademi har inrättats på ön och den både utbildar och tar emot studiebesök.
- Ordna en studieresa dit, tipsar ambassadören.
Fisksoppa och prinsessa
Till lunch blir det himmelskt god fisksoppa med lax, räkor, musslor och aioli, signerad Kaj Forss. Talmannen underhåller gästerna med att berätta hur kronprinsessan Victoria körde Albanus genom Lemströms kanal.
- Då var jag nervös, erkänner talmannen.
- Hon ska ju styra Sverige, lyder en kommentar från de soppätande diplomaterna.
Vänner sedan 1977
Talmannen har också en god personlig vän bland gästerna, Anders Ljunggren, ambassadör i Reykjavik.
- Vi har känt varandra sedan 1977 då vi båda var aktiva i ungcentern, berättar de.
Anders Ljunggren tror att det svenska valet i höst blir jämt.
- Hur det slutar är en öppen affär.
Ambassadören tipsar om att det är 30-40 procent billigare att turista på Island nu jämfört med tidigare. Trots ekonomisk kris och vulkanutbrott finns det en framtidstro i landet.
De svenska ambassadörerna och tjänstemännen har under två dagar hållit sitt årliga regionmöte på Åland. Det var på generalkonsul Bertil Jobeus initiativ som mötet förlades hit.
Kostnaden för seglatsen, som lagtinget stod för, blev cirka 1.900 euro.
Kerstin Österman