Pålsböle daghem har drabbats av mögel och enligt uppgifter till Ålandstidningen mår personalen dåligt och barn har huvudvärk och vissa barn behöver byta daghem.
Josefin Lindholm är vice föreståndare på daghemmet.
– Vi som jobbar här noterade att det luktar mögel. Jag kontaktade kommunens tekniske chef Aron Lundström som beställde en undersökning där det togs mögelprover. Det kan kanske verka som att inget händer i frågan, men sådana här undersökningar tar ofta tid. När rapporten kom visade den att det finns mögel i en vägg och nu är en saneringsplan beställd och på gång. Jag har också begärt att fler prover ska tas på andra avdelningar för att kunna utesluta mögel på fler ställen.
Har ni märkt av att barnen skulle vara sjuka till följd av möglet?
– Det är svårt för mig att säga, jag är ingen läkare, jag är lärare. Jag kan inte avgöra om barn är sjuka för att de har vanliga förkylningar eller om det beror på mögel. Jag tycker inte vi märkt av en större frånvaro bland barnen. Men nu vet vi om att det finns mögel i väggen och det är förstås jättehemskt. Det är viktigt att det tas tag i och åtgärdas.
Har personalen känt av möglet?
– Det finns personal som upplever huvudvärk och andra symptom som eventuellt kan härledas till mögel, men också här är det svårt att säga vad som beror på vad. Men visst funderar man om det kan bero på mögel.
Kan det bli aktuellt att flytta till andra lokaler?
– I en perfekt värld skulle det finnas andra lokaler att ta till, men det är inte alltid så enkelt. Att ha verksamhet i till exempel baracker har också sina utmaningar.
Tar problemen på allvar
Problemen med luften i Pålsböle daghem är kända för kommunens tekniske chef som säger att man tar problemen på allvar.
– Generellt är inomhusluftfrågor svårutredda, säger Aron Lundström.
Han känner till problemen vid daghemmet och säger att när det gäller inomhusluftsmätningar generellt så kan det vara svårt att hitta vad problemet är.
– Mögel är ju svampsporer och vi är omgivna av sådana hela tiden.
Men det har utförts flera renoveringsåtgärder under åren på Pålsböle daghem.
Senast 2019 sanerades och renoverades daghemmet och verksamheten flyttade ut till baracker. Orsaken var ett fel i konstruktionen som härstammade från en ombyggnad år 2000.
– Det var problem med ångspärren, det satt fukt i väggarna och då byggdes det bort. Efter det blev det bättre, men en bit vid entrén renoverades inte. Sedan gjordes ytterligare en renovering 2021 på grund av en läcka från golvvärmesystemet då stora delar av byggnaden gicks igenom på nytt.
Bild
– I höstas fick vi larm om en misstänkt lukt vid den orenoverade entrén i samband med att ventilationen hade stannat. När snön lagt sig togs materialprover från den väggen och svar kom den 23 januari. Bakom det ångskyddsplast som ska hålla undan fukt fanns mögelsporer i isoleringen. Vi beställde genast en saneringsplan och den väntar vi nu på.
Fler prover ska tas
Aron Lundqvist säger att fler prover kommer tas i andra delar av daghemmet.
– Luftprover som tagits i daghemmet har en låg koncentration, men har innehållit fuktskadeindikerande arter. Nu håller vi på och tittar närmare på gamla ritningar och byggskedesdokumentation för att hitta riskkonstruktioner.
Har du fått besked om att barn och personal mår dåligt?
– Ja. Men det är ganska svårt att dra slutsatser kring det. 2019 var företagshälsovården involverad och de kunde inte dra slutsatsen att mående och inomhusluft var sammankopplat. Det är svårt generellt. Men efter att vi fick reda på att vissa mådde dåligt har vi gjort åtgärder som till exempel beställt luftfilter som ska rena luften i daghemmet bättre. Nu finns indikatorer i proverna som gör att vi ska undersöka mer. Men det finns inga exakta värden som kan sägas vara normala för ett daghem och det gör utredningsarbetet svårare.
Borde verksamheten flytta någon annanstans?
– Just nu är det inte är några alarmerande värden man mätt upp. Men självklart tar vi det här på allvar, annars skulle vi ju inte utreda det. Vi skickade dit en utredningsfirma med en gång som fortsätter att utreda under vintern och våren.