Stadsbussen ska vara gratis, säger Liberalerna och Socialdemokraterna.
Inför avgifter, säger De obundna och Moderaterna.
Gruppen som utrett kollektivtrafiken i Mariehamn är starkt oenig. Och på presskonferensen hettar det till.
MARIEHAMN Känslorna är starka när stadsstyrelsens kollektivtrafikkommitté kallar till presskonferens för att presentera sin rapport. Donny Isaksson (Ob) anser att Hannele Vaitilo (Lib) far fram med osanning och ordväxlingen mellan Donny Isaksson och Siv Hallbäck (S) är stundtals hård.
-Slutsatsen är att vi är oeniga, inleder kommitténs ordförande Rauli Lehtinen (Lib).
Tillsammans med Hannele Vaitilo och Siv Hallbäck anser han att stadsbussen fortfarande ska vara avgiftsfri.
-Vi är rädda att bussåkandet kommer att minska. När avgifterna togs bort steg antalet resenärer dramatiskt.
Flera åker buss
Gratisbussen infördes i februari 2000. Enligt statistik från bussbolaget tredubblades antalet resenärer till 307.000 på två år.
Att det bara skulle vara ungdomar är en fördom, enligt Siv Hallbäck. Hon hävdar att alla åldrar åker.
I rapporten konstateras att man ska fortsätta uppmuntra till kollektivt åkande. Och här är Rauli Lehtinen självkritisk:
-Det är tjocka gubbar som jag som bestämmer i samhället som åker bil. Sen hoppar man på ungdomarna och säger att de ska gå. Ni borde ta bilarna av oss.
Framgångsrecept i Gävle
Donny Isaksson och Christina von Hertzen (M) är av en helt annan åsikt. För att uppnå de ekonomiska mål som staden satt upp för 2013 måste en avgift införas, anser de.
I dag är anslagen till Stadsbussen i Mariehamn Ab, som sköter kollektivtrafiken i staden, drygt 750.000 euro. 2013 är anslaget enligt planen halverat till 383.000 euro.
Christina von Hertzen lyfter fram ett bussbolag i Gävle där huvudmannen, landstinget, står för 30 procent av finansieringen. Resterande 70 procent utgörs av biljettintäkter.
-Det har visat sig vara ett framgångsrecept. Man har lyckats utöka sin trafik med 17 procent på ett år.
Hon föreslår att staden går in för ett liknande system genom att stå för 50 procent av kostnaderna.
-Och för att slippa problemet med biljettförsäljning kunde man ha bara kontroller ombord på bussarna.
Rauli Lehtinen, Hannele Vaitilo och Siv Hallbäck påpekar dessutom att det skulle innebära en kostnad att investera i ett biljettsystem.
-Vi har inte hittat något som lönar sig i driften, säger Hannele Vaitilo.
Oklart om biljettsystem
Christina von Hertzen säger att i dag saknas incitament för bussbolaget att utveckla verksamheten eftersom man är garanterad pengar från staden.
Minoriteten påpekar att man måste göra ytterligare utredningar på tjänstemannanivå för att hitta ett optimalt biljettsystem.
-Från majoriteten har man inte ens försökt eftersom man inte vill ha något sådant system. Det har därför kommit an på Donny och mig och det har vi inte haft resurser till, säger Christina von Hertzen.
Förslag som nämns i rapporten är samarbete med landskapstrafiken och butiker. Men det sägs också att Mariehamn borde samarbeta med andra för att finansiera ett eventuellt biljettsystem.
Siv Hallbäck påpekar att det skulle vara svårt att hålla tidtabellen om man införde ett betalsystem. Donny Isaksson säger att det blir ett problem bara om rutterna ska se ut som de gör i dag.
Christina von Hertzen påpekar att på den bilfria dagen var hon ensam när hon åkte buss vid niotiden på morgonen.
-Nog finns det något att titta på inom ramen för ruttsystemet.
Alla under ett tak
Även om hälso- och miljöaspekterna inte hört till uppdraget har kommittén tittat på dem ändå. Donny Isaksson citerar stadens miljöchef när han säger att det inte finns några argument för att hålla bussen avgiftsfri.
-Jag tror mer på miljöchefen än på fritidspolitiker, säger han.
Han påpekar att tillgängligheten är viktigare än avgifterna när man väljer att åka buss.
Siv Hallbäck poängterar orättvisan i att staden inte får en cent i bidrag från landskapet för att upprätthålla kollektivtrafik medan landsortstrafiken finansieras delvis med landskapspengar-där mariehamnarna är en stor betalare.
Hon föreslår därför att all kollektivtrafik skulle vara under samma paraply.
Ny servicelinje
Enighet råder däremot när det gäller en ny servicelinje riktad till äldre och funktionshindrade. Servicetrafiken skulle vara behovsinriktad och till exempel skötas av taxi. Socialnämnden skulle avsätta medel för detta och även behovspröva tjänsten.
Den lagstadgade färdtjänsten petar man däremot inte i.
Rapporten ska härnäst behandlas i stadsstyrelsen.
Sandra Widing