I fredags förra veckan meddelade president Sauli Niinistö att de paragrafer som rör krav på att näringsidkare på Åland ska använda svenska som språk förfaller. Vice lantrådet Harry Jansson (C) var upprörd då, och i lagtingets debatt under måndagen sade han att situationen kring Ålands nationalitetsskydd är osäkert då Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och Högsta domstolen (HD) nu kommit med olika domar i frågan.
Ålandstidningen tog kontakt med vice lantrådet för att reda ut hur läget med näringsrättslagen är efter utslaget i fredags.
Är läget vad gäller näringsrätten rättsosäkert i dag?
– Det är en ytterst vansklig fråga att svara på rakt av. Vi kan konstatera att HFD 2013 ansåg att det system vi har är gångbart och att vi har rätt att reglera svenska språkets särställning. Det gör vi i och med att i tillstånden för näringsrätt anges kravet på svenska som språk mot offentligheten.
– Nu har HD kommit fram till att vi inte i detalj kan ange vad kravet de facto innebär. Så på det viset har HD bidragit till att skapa en osäkerhet om vad den åländska näringsrätten består av när det gäller svenska språkets ställning.
Fortsätter som tidigare
Harry Jansson säger att landskapsregeringen kommer att fortsätta som tidigare vad gäller näringstillstånd, och att man kommer att fortsätta poängtera att företag ska ha svenska som verksamhetsspråk. Vice lantrådet menar att den praxis som gäller vid beslut om näringsrätt har gällt i många år.
– Där kan vi peka på en av många svagheter i HD:s utlåtande som säger att vi genom att lagstifta skulle bryta mot beslutspraxis. Det finns ingen grund för det, särskilt i ljuset av vad HFD sade 2013.
Hur kommer ni att gå vidare nu? Tänker LR sätta delar som inte underkändes i lagen i kraft?
– Jag vill inte föregripa den kommande överläggningen, men vi kan utgå från att vi inte sätter det som är kvar i kraft. Detta genom att HD och presidenten slopat hela den språkliga delen i paragraf sex och sju, och då finns egentligen inget kvar annat än ett allmänt konstaterande att näringsidkare ska tillhandahålla tillräcklig service på svenska, säger Harry Jansson.
Öppnar för nytt försök
Han menar att om LR beslutar att sätta återstoden av lagen i kraft riskerar det att bidra till större osäkerhet.
– Till exempel om vad vi har för rätt att agera när företag inte respekterar de anvisningar vi ger.
I stället öppnar Harry Jansson för att LR kommer att återkomma med en ny lag, liknande den nu underkända.
– Vi kan återkomma med än tydligare argumentation om varför förslaget är hållbart och tydligare belysa hur EU-domstolen så sent som förra veckan ansåg att den här typen av främjande av det egna språket är helt okej så länge man inte förbjuder andra språk.
Harry Jansson menar att beslutet som presidenten tagit, på basen av HD:s rekommendation, inte är korrekt då HD menat att näringsrättslagen stod i konflikt med EU:s regelverk.
– Men EU-domstolen har godkänt den här tycken av språkskydd, så det finns ingen uppenbar konflikt.