Från hösten utökas platserna på Ålands lyceum från 140 till 160, i praktiken alltså med en klass till. Orsaken är att intresset för skolan är stort bland de som går ut årskurs nio i vår.
– De har fått göra provansökningar som ger en fingervisning om vad de väljer som första, andra och tredje val. Det visade sig att väldigt många kommer att söka sig till lyceet, betydligt fler än vad vi har platser för, säger Annika Hambrudd.
Om alla klarar sina avgångsbetyg och intagningsgränser, och vidhåller sitt förstahandsval, rör det sig om 170 personer.
Annika Hambrudd säger att högstadieeleverna som ska gå vidare har ett par tuffa år bakom sig med pandemin och vad den medfört med nedstängning och distansundervisning.
– Alla har kämpat på och om de nu lyckas komma över gränsen tycker jag, med tanke på pandemin, att det är viktigt att så många som möjligt ska få den plats de valt. Vi vill att unga ska få förverkliga sina drömmar. Vi har naturligtvis studieplatser till alla som går ut grundskolan, men kanske inte förstahandsvalet. Men det här ger möjligheten för 20 till.
Dyr utbildning
Hon tror också att det faktum att man nu gått in för en mer avgiftsfri gymnasieskola påverkat.
– Jag har inga belägg för det, men lyceet har varit den dyraste utbildningen eftersom det är mycket litteratur och krav på egen dator.
Klarar skolan av 20 elever till med de resurser man har i dag?
– Vi måste se över nuvarande budgetmedel, men det behövs naturligtvis 1,5 lärare till om man startar en ny klass. Det handlar om hur man kan fördela medel, just nu är det inte aktuellt med en tilläggsbudget. Men politiskt anser vi att det här är viktigt, säger Annika Hambrudd.