Rättegången där en polisman vid Ålands polismyndighet står åtalad för misshandel och brott mot tjänsteplikt hålls i Ålands tingsrätt på torsdagen. Åtalet hänför sig till en händelse i oktober 2020 då en man i 60-årsåldern på basen av polislagen omhändertogs av polisen. Mannen anmälde efter händelsen saken till Justitieombudsmannen, som i sin tur begärde en utredning från en extern polismyndighet.
Åtalet handlar om vad som hände i polisens tillnyktringscell den 10 oktober 2020. Innan själva gärningen hade mannen hämtats från sin bostad efter att polisen via en tipsare fått veta att han var självmordsbenägen. Själva gripandet gjordes på basen av polislagen och innan mannen sattes i fyllecellen var man via sjukhuset för att göra en kontroll.
Väl i cellen ska mannen ha översvämmat toaletten genom att stocka den med sig t-shirt. Han ska även ha försökt skymma övervakningskameran i cellen bland annat genom att smeta avföring på den.
Använde elpistol
Den åtalade polismannen bestämde sig efter händelserna i cellen för att gå dit för att avlägsna madrassen, och det är i samband med det som han använt sig av elpistolen.
Pistolen i sig har två funktioner. Dels kan den avlossa två trådförbundna pilar som helt berövar den träffade kontrollen över sin kropp, dels kan den via en direkt beröring ge elchocker som orsakar smärta. I det här fallet är det den senare och mildare funktionen, alltså den smärtframkallande elchocken, som polismannen använt sig av.
Landskapsåklagare Peter Rikberg säger under rättegången att det är upp till tingsrätten att avgöra om polismannen använt sig av maktmedel på rätt sätt eller inte, men han yrkar alltså på straff för misshandel och brott mot tjänsteplikt.
Målsäganden yrkar i sin tur på skadestånd på över 2.000 euro för de fysiska och psykiska skador han åsamkats.
Ville bara hem
I sitt förhör berättar den målsägande mannen att han den aktuella kvällen blivit väckt av att polisen bankade på hans dörr. Enligt honom ska polisen därefter ha betett sig våldsamt och hotfullt mot både honom och hans hund. Om händelserna i fyllecellen framhåller han att polisens metoder varit överdrivna och att han inte blivit varnad.
– Jag förstod inte ens varför jag blev intagen från början och än mindre varför de skulle ha madrassen av mig. Det enda jag vill var att åka hem och lägga mig i min säng med min hund.
Han säger också att situationen gjorde honom förvirrad och rädd och att han vid tidpunkten var i behov av sin medicin. Han säger också att han inte var full även fast hans blodprov visade en promille på 1,92.
Bestrider åtalen
Den åtalade polismannen och Ålands polismyndighet, som även är part i målet, bestrider åtalen i sin helhet. Polismannen menar att polislagen ger utrymme för användande av maktmedel och att han i det här fallet använt sig av dem på lindrigaste möjliga sätt. Han har också en annan uppfattning om huruvida mannen vart berusad, samt framhåller att elchocken föregåtts av flera varningar och tillsägelser som endast mötts av motstånd.
Som ett argument hänvisar försvaret till det man kallar för maktmedelshjulet. Under rättegången går man igenom olika föreskrifter för hur, när och vilka maktmedel som är lämpliga för en given situation.
– Användandet av maktmedel har i det här fallet varit försvarligt. Själva maktmedlet får inte vara för lindrigt eftersom det kan göra att situationen eskalerar och i det här fallet anser vi att man använt sig av det minst skadliga men ändå effektiva alternativet för att lösa situationen, säger svarandens advokat Johnny Bäck.
Peter Rikberg yrkar på att polismannen döms till 40 dagsböter.