- Ett bakslag.
- Problematiskt.
- Det finns frågetecken.
Så beskriver Harry Jansson (C), Barbro Sundback (S) och Olof Erland (Lib) grundlagsutskottets betänkande om den åländska talerätten i EU.
POLITIK Det började ganska bra. De flesta i lagtinget var i slutet på maj nöjda med regeringen Matti Vanhanens proposition till riksdagen om ändring av självstyrelselagens paragraf 59 c. Där regleras den åländska talerätten.
Enligt propositionen ska Ålands ståndpunkt i ärenden som gäller Åland framgå av Finlands svar till EU. Ålands åsikter ska föras fram också då de avviker från Finlands. Landskapet ska också ha rätt att delta i den muntliga behandlingen vid domstolen.
På bakhasorna
Nu har riksdagens grundlagsutskott behandlat propositionen och nu är tongångarna bland lagtingsledamöterna inte längre lika positiva, tvärtom.
Grundlagsutskottet skriver visserligen i sitt betänkande att förslaget är behövligt och ändamålsenligt och tillstyrker det utan ändringar. Men i utskottets motiveringar finns en formulering som får de åländska politikerna att reagera. Så här skriver grundlagsutskottet:
"Å andra sidan är det viktigt att det av bestämmelserna inte i något läge följer att statsrådet förpliktas att avstå från sin egen ståndpunkt eller att föra fram landskapets ståndpunkt som medlemsstatens, liksom inte heller någon ovillkorlig förpliktelse att vidta åtgärder för att väcka talan eller intervenera".
Frisedel
Harry Jansson (C) i lagtingets lagutskott, som behandlar ärendet, tycker grundlagsutskottet härmed ger Helsingforsregeringen en sorts frisedel.
- I värsta fall kan det gå som med snuset. Finland för fram sin åsikt eller, i värsta fall, medger EU:s talan. Och då är ju utgången i domstolen mer eller mindre given.
Harry Jansson hör till dem som anser att propositionen om talerätten är positiv.
- Men grundlagsutskottets skrivning är ett bakslag. Finland kan gå emot Ålands intressen även om det är Åland som ställs till svars och ska betala böterna.
Problematisk
Barbro Sundback (S)i lagutskottet är inne på samma linje.
- Det verkar som om grundlagsutskottet inskränker Ålands rätt att få företräda sig själv och markerar att Finland alltid har avgörandet i sin hand.
Hon beskriver grundlagsutskottets skrivning som "problematisk", särskilt som den är normgivande.
Har frågetecken
Också lagutskottets ordförande Olof Erland (Lib) anser att det finns avsnitt i grundlagsutskottets betänkande som lagutskottet bör fundera extra på. Vilka frågetecken han har vill han inte säga innan utskottet behandlat betänkandet.
- Andra kan ha andra frågetecken. Jag vill inte föregripa behandlingen.
Blir avvägning
Riksdagen godkände den 10 juni i första behandling ändringen av självstyrelselagens 59 c-paragraf i enlighet med grundlagsutskottets betänkande. Riksdagens andra och avgörande behandling sker i september. Då antingen förkastar eller godkänner riksdagen paragrafen.
För att paragrafen ska ändras krävs att både riksdagen och lagtinget godkänner den i samma ordalydelse. Harry Jansson (C) tar i dag inte ställning till om lagtinget i höst bör godkänna eller förkasta ändringen.
- Men vi ställs inför en svår avvägning, säger han.
Kerstin Österman