Sju långtradare, ett par av dem kyl- och frysbilar.
Det är länge sedan posten ägnade sig åt att bara bära ut post. Numera är man också ett transportbolag som kan köra hem ett helt kök från Ikea.
- Mer konkurrens inom transportområdet ger kunderna bättre pris, säger vd Henrik Lundberg.
Att posten slagit sig in på transporter har väckt viss debatt och farhågor om att det landskapsägda bolaget inte konkurrerar på samma villkor som de privata transportbolagen. Fyra lagtingsledamöter från FS och Obunden samling föreslår i en motion i lagtinget en översyn av Posten Ålands verksamhet för att få svar på om postens fraktverksamhet snedvrider konkurrensen.
- Det är bra att Posten Åland tjänar pengar men man får inte slå undan benen för privat verksamhet, säger Johan Ehn (FS).
En kärnverksamhet
Posten Ålands vd Henrik Lundberg slår fast att frakter är en del av postens kärnverksamhet. Frakt är numera också ett av Posten Ålands fyra affärsområden.
- Varje affärsområde har bra lönsamhet. Och vi har bra kontroll på att vi bara sysslar med lönsam verksamhet, säger han.
Transportverksamheten kom igång 1995 då postgången till Sverige fungerade dåligt. Posten började köra med egen skåpbil och började småningom ta med lite gods. Verksamheten utvecklades och växte, med ledningens välsignelse. För ett par år sedan kom man gång med transporterna också till Finland.
Det sägs att också utan postens medverkan råder prispress inom transporterna, särskilt nu under lågkonjunktur. Kommentar?
- Det finns ett sug på marknaden efter alternativ. Vi är inget lågprisalternativ men erbjuder hög kvalitet och bra kundbemötade. Och vi klarar av uppdragen till samma kostnad som andra, säger Henrik Lundberg.
Växer så det knakar
Att postens transporter efterfrågas visar det faktum att verksamheten växt med 120 procent på två år.
- Det är bra med flera aktörer på transportmarknaden. Det ökar konkurrensen, leder till effektivare transporter och bättre pris för konsumenterna.
En annan kommentar är att samhällsägda Posten Åland aldrig behöver ta risker. Händer något drastiskt faller det i händerna på skattebetalarna.
- Posten Åland är ett aktiebolag och faller under aktiebolagslagen. Om vår logistiktjänst går i konkurs finns det ingen anledning för landskapet att betala för att vi ska fortsätta med transporterna. Däremot måste landskapet ordna postutdelning fem dagar i veckan om vi går i konkurs, det slås fast i EU:s postdirektiv.
Henrik Lundberg frågar sig retoriskt varför det inte riktas någon kritik mot till exempel Sonera som ägs av finska staten.
Inte en enda cent
Han understryker att landskapet aldrig betalat en enda cent till posten.
- Tvärtom har landskapet sedan 1993 tagit ut 20 miljoner euro ur Posten.
När Posten Åland blev ett affärsverk 1993 fick landskapet tillgångarna, hus och bilar, av staten utan att betala något för dem. Posten Åland blev ett aktiebolag 2009 med 10 miljoner euro i aktiekapital.
- Landskapet gav inte en enda cent då heller. Det är postens kunder som under snart 400 år betalat in till oss.
Inte alla ägg i samma korg
Henrik Lundberg försvarar fraktverksamheten med att det är bra med olika affärsområden "så att inte alla ägg ligger i samma korg".
- Mest lönsam är vår pack- och distributionsverksamhet som står för 60 procent av omsättningen och 40 procent av resultatet.
Har ni planer på nya verksamheter?
- Vi synar hela tiden var det finns utvecklingspotential inom våra kompetensområden.
Men till exempel mataffär öppnar ni inte?
- Nej, jag tror inte ägaren skulle tillåta det.
Kerstin Österman