Kyrkomötet är det högsta beslutsfattande organet inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
På senaste kyrkomötet i maj presenterades ett lagförslag som handlar om att kyrkan ska godkänna två parallella syner på äktenskap. Ingen behöver instämma med båda synsätten, men man förväntas acceptera både tvåkönade och samkönade äktenskap.
I intervjuer med Ålandstidningen ger några åländska präster sin syn på det nya lagförslaget om kyrkliga vigslar av samkönade par.
Marie Nordenstorm jobbar som församlingspastor i Eckerö-Hammarlands församling. Hon säger att hon stödjer den nya förslaget fullt ut och att hon hoppas på att det går igenom.
– Man ska få älska vem man vill. Beträffande de åländska församlingarnas åsikter om lagförslaget är min uppfattning att Åland är liberalt men det är tråkigt att det råder delade meningar i övriga delar av Finland, säger hon.
”Diskriminerande”
Carolina Lindström är kyrkoherde i Saltviks församling och tillförordnad kyrkoherde och i Brändö-Kumlinge församling. Personligen har hon ingenting emot att viga samkönade par.
– Att neka samkönade från att få ingå kyrkligt äktenskap är rent ut sagt diskriminerande, säger Carolina Lindström.
Mot bakgrunden av att frågan diskuterats i många år uppger hon att hon ser fram emot att kyrkomötet ska lösa tvisten senare i höst.
– Vi lever i en tid då kyrkan verkligen har andra problem att oroa sig för och jobba med. Samtidigt vill jag ha beslutet stadgat så att det är ett beslut som gjorts av vårt högsta beslutsorgan, kyrkomötet.
Carolina Lindström framhåller att hon ser förslaget som en kompromiss och att det kan vara första steget i en ny riktning även om utvecklingen kan ta tid.
Realistiskt förslag
Outi Laukkanen jobbar som kaplan i Norra Ålands församling. Hon upplever att frågan är mycket känslig för många parter men att hon personligen inte förstår varför det är så.
– För min del spelar det ingen roll om paret är samkönat eller inte. Kyrkan får anpassa sig och om någon frågar om jag vill viga dem ställer jag upp.
Hon anser att lagförslaget kan låta konstigt, att präster kan få möjlighet att avböja förfrågningar av samkönade vigslar, men att det nog kanske är det mest realistiska alternativet i praktiken.
– Det är svårt att kräva av andra att helt ändra åsikt, säger Outi Laukkanen.
Edgar Vickström är församlingspastor i Mariehamns församling. Han framhåller att han inte har något emot att viga samkönade par.
– Jag har inget problem med någon typ av äktenskap. Problemen i världen beror inte på att människor skulle älska varandra för mycket, snarare tvärtom.
Han anser att lagförslaget förmodligen är genomtänkt.
– Om vi både kan medverka till välsignad kärlek och tillåta präster att följa sin övertygelse är det sannolikt optimalt, säger han.
Vigsel av samkönade par
• Sedan 2017 kan samkönade par vigas borgerligt.
• Efter lagändringen 2017 började samkönade par även vigas i kyrkan.
• I dagsläget finns ingen lag som varken förbjuder eller tillåter kyrkliga vigslar av samkönade par.
• Det nya lagförslaget handlar om att kyrkan ska fatta ett officiellt ställningstagande till samkönade äktenskap.
• Kyrkomötet röstar om det nya lagförslaget i november.
Källa: Olof Widén, Mari Puska, svenska.yle.fi
Kyrkomötet avgör frågan i höst
I år kan frågan om kyrklig vigsel av samkönade äktenskap avgöras då kyrkans högsta beslutsfattande organ, kyrkomötet, röstar om lagförslaget i november.
– Det är svårt att förutsäga resultatet av omröstningen, säger Olof Widén, Ålands lekmannaombud vid kyrkomötet.
Det finns både krafter som vill fälla och godkänna förslaget.
– I södra Finland är församlingarna mer liberala och i norra Finland och i delar av Österbotten är församlingarna konservativa, säger Olof Widén.
Även om majoriteten av det nyligen tillträdda kyrkomötet beskrivs som reformvänligt kan det bli svårt att för de liberala krafterna att rösta igenom förslaget.
– Det krävs att tre fjärdedelar av kyrkomötet godkänner lagförslaget för att det ska bli verklighet, förklarar Olof Widén.
I dagsläget finns det ingen lag som varken uttryckligen godkänner eller förbjuder kyrklig vigsel av samkönade par i Finland.
– Den nuvarande lagen är från en tid då det var en självklarhet att man bara vigde tvåkönade par. Det nya lagförslaget handlar om hur kyrkan officiellt ska förhålla sig till vigslar av samkönade par, säger Mari Puska, kyrkoherde i Mariehamns församling och ordförande i Regnbågsfyren.
Även om det i praktiken i dag är möjligt för samkönade par att viga sig i kyrkan tror ändå Mari Puska att många sexuella minoriteter tappat förtroendet för kyrkan.