Trots att självstyrelsepolitiska nämnden vädjat till president Sauli Niinistö i en skrivelse går han på Högsta domstolens linje och fäller lagen om näringsrätt.
Ålands nya lag om näringsrätt står i strid med grundlagen, självstyrelselag och EU-rätten. Det anser president Sauli Niinistö som på så vis följer Högsta domstolens (HD) linje i frågan. Det här är andra gången som Ålands nya näringsrättslag underkänns. Första lagen antogs i april 2022 och fick tummen ner av Ålandsdelegationen, HD och presidenten. I maj 2023 klubbades en reviderad lag för att klara lagstiftningskontrollen, men inte heller den här versionen godkändes.
Även om HD konstaterat att Åland har behörighet i frågan faller det under Finlands behörighet när lagen strider mot, som HD anser, EU-rätten.
Det är kravet på kunskaper i svenska som är den springande punkten.
Självstyrelsepolitiska nämnden skickade en skrivelse till presidenten i veckan. Skrivelsen undertecknades av talman Veronica Thörnroos (C) och där vädjade man till presidenten att beakta de åländska argumenten i ärendet.
Självstyrelsepolitiska nämnden skriver att näringsrätten är en del av nationalitetsskyddet, att det är EU-domstolen, inte HD, som ska avgöra om de åländska lagarna strider mot unionsrätten, och att lagstiftningen inte strider mot unionsrätten eftersom det finns motsvarande lagstiftning inom unionen till skydd för ett särskilt språk.
Skrivelsen är daterad den 24 januari och presidenten fattade sitt beslut den 25 januari.Veronica Thörnroos säger att presidenten hann få skrivelsen, och hon är inte förvånad att skrivelsen inte beaktades.
– Det är sällan presidenten går emot HD och Ålandsdelegationen. Vi hade inga större förväntningar, men kände samtidigt från vår sida att vi ville markera vänligt men bestämt hur vi ser på det.
Nu är det upp till landskapsregeringen om man väljer att låta lagen träda i kraft utan de moment som strukits eller att göra ett nytt försök, säger Veronica Thörnroos.
Inte heller lagen om jordförvärvstillstånd går igenom kontrollen. Där konstaterar HD och presidenten att skyddet för hemfriden inte beaktas i momenten om tillsyn och inspektion av fast egendom om man misstänker att lagen inte följs.
– Med hänsyn härtill uppfyller inte 22:a paragrafen 2 momentet i den nu föreliggande landskapslagen de krav som grundlagen ställer beträffande inspektioner på en plats som omfattas av hemfriden, skriver HD.