Allt fler vänder sig till privata institutioner för vård. Hälsominister Katrin Sjögren(Lib) bekräftar att det finns en efterfrågan på vård som den offentliga vården inte kan tillgodose. Och en problematik i att den privata sjukvården inte är öppen för alla.
FOKUS Sjukförsäkringar är ständigt aktuella enligt Alandia-Bolagen, men på senare år har man börjat sälja ännu mer. Enligt Gunnel Söderlund, avdelningschef för personförsäkringar, vill bolagets kunder ha möjligheten att välja sin vård och slippa långa väntetider och köer till specialister.
-På en liten ort som Åland finns det inte så många specialister. Då är det bra att kunna söka sig till läkare i hela landet, säger hon.
Snabbare vård
Antalet patienter som söker sig till den privata sjukvården har absolut ökat, enligt Mats Danielsson, vd på Medimar.
-Vårt patientantal ökar ständigt. Om man har en försäkring blir det ju billigt, säger han. Det är snabbheten som lockar.
Vad menas med snabbt?
-Du kan komma till en specialist inom en vecka. Många tycker om tillgängligheten och kvalitén på vården.
Betyder det att privat sjukvård är bättre?
-Nej, det vill jag inte säga. De är jätteduktiga på sjukhuset. Det handlar mer om att om man har ont i en axel och snabbt kommer till en läkare så slipper man kanske sekundära bekymmer som att få ont i ryggen, säger han och förespråkar varmt en blandning mellan offentlig och privat vård.
-Båda behövs och det är bra om vi kan köpa tjänster av varandra.
Har man som en vanlig person råd att gå till er utan försäkring?
-Ja, ett vanligt läkarbesök behöver inte bli så dyrt runt 60 euro. Dessutom får du en del tillbaka från FPA. Däremot är specialistvård och operationer dyrare. De har inte alla råd med, utan då behövs oftast en försäkring.
Utvecklingen kan inte stoppas
Hur ser då landskapsregeringen på saken?
-Vi har en bra sjukvård som är tillgänglig för alla, menar hälsominister Katrin Sjögren(Lib). Hon erkänner samtidigt att vi går mot en växande privata sjukvård och att det finns en efterfrågan och krav på vård som den offentliga sjukvården inte kan leva upp till eller har samma möjligheter att utföra.
-Det kan man se på Åland och ännu mer på fastlandet. Det är en trend som inte går att stoppa och som kanske inte heller är önskvärd att stoppa. FPA uppmuntrar exempelvis den privata sjukvården att fungerar sida vid sida med den offentliga om de kompletterar varandra, säger hon.
Måste vara kärnfrisk
Enligt Katrin Sjögren är stora delar inom vår offentliga sjukvård mycket bra.
-Det privata handlar framförallt om snabba behandlingar och att man även kan få vård på andra ställen än på Ålands centralsjukhus.
- Men fastän jag inte tycker man ska bekymra sig så finns det absolut stora utmaning här som vi behöver ha koll på, säger hon.
-Det finns en allmän kostnadsutveckling inom vården. Nya behandlingar, nya mediciner och människor lever längre. De gör att sjukvården blir mer kostsam.
Vad händer då med dem som inte kan få sjukförsäkring?
- Det är inte oproblematiskt att den privata sjukvården inte är öppen för alla. Alla har inte råd att betala själva och man måste ju så gott som vara kärnfrisk för att få en sjukförsäkring i dag.
Plocka ur guldäggen
Att den största politiska frågan är hälsa och sjukvård för många ålänningar har Katrin Sjögren märkt i och med de ekonomiska besparingarna.
-Många har ringt och hört av sig och sagt det. De är oroliga för ÅHS och är tydliga med det, säger hon.
Hennes egen oro inför framtiden handlar främst om läkarbristen.
-Vi måste se upp så att den privata sjukvården inte börjar plocka guldäggen ur den offentliga. De lockar ofta med bra löner och bra arbetstider, säger hon
-Det är redan svårt att rekrytera personal till Åland i dag och det är en stor läkarbrist i hela Norden. Det är tufft just nu för ÅHS. Sjukhuset är som en humla som inte borde kunna flyga eller existera. Det läggs stora kompetenskrav på läkarna inom många områden och flera av läkarna är tvungna att jobba ensamma. Det gör att det inte går att ta hit läkare utan någon erfarenhet.
- Dessutom kommer nu utmaningen med den ekonomiska krisen och besparingarna, säger hon.
Liz Lindvall