Vuxenpsykiatriska mottagningen blir i och med omstruktureringen avlastad, vilket medför att man kan flytta fyra tjänster därifrån till primärvården. Det redogör representanter för Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) för under en presskonferens på onsdagen.
– 2018 tittade vi närmare på vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra inom psykiatrin vid ÅHS, säger klinikchefen för psykiatrin, Sirpa Mankinen.
I samband med det gjordes ett utredningsarbete som bland annat tog fram fyra huvudpunkter att fokusera på. – En fungerande helhet, en lättillgänglig vård, effektiv vård till hög kvalitet samt att skapa smidiga processer, säger hon och fortsätter:
– Den psykiska ohälsan i samhället ökar och det är viktigt att vi inom sjukvården hänger med för att bemöta behoven.
Därför inför man nu en lågtröskelmottagning för mental hälsa inom primärvården vid ÅHS.
– Vi tror patienterna tycker det är lättare att ta kontakt med hälsocentralen än med psykiatriska kliniken.
Sakkunskap ger patienttrygghet
Tora Woivalin, klinikchef för primärvården, säger att man i och med förnyelsen på ett mycket lättare sätt ska få behövlig vård via mottagningen för mental hälsa.
– Vem som helst får komma och man behöver inte längre få en remiss.
Enligt den nya verksamhetsmodellen ska alltså alla första kontakter inom området mental hälsa tas via primärvården.
Nytt är också att fyra sjukskötarresurser överförs från vuxenpsykiatrin till primärvården, omfördelningen görs i syfte att bemanna satsningen och för att klara av det förväntade ökande antalet patienter vid hälsocentralen.
– Vi vill slippa bolla patienter fram och tillbaka. De ska känna sig trygga i att de får den sakkunskap som behövs, säger hon.
Räknar med 3.660 besök per år
Psykiatriska sjukskötaren Fredrika Kvist-Snellman informerar under presskonferensen om samarbetet mellan psykiatrin och primärvården.
– Den enda begränsning vi har är att patienterna vi ska arbeta med ska vara från 18 år och uppåt.
Från och med i onsdags finns möjligheten att tidsboka till mottagningen för mental hälsa via ÅHS hemsida, men det går även att boka över telefon eller via hälsocentralen i Mariehamn.
– Vi ska ta emot en mångfald av ärenden, exempelvis nedstämdhet, ångest, livskriser eller annan psykisk problematik som sömnsvårigheter med mera.
Målet med verksamheten, enligt Fredrika Kvist-Snellman, är att få en ökad tillgänglighet.
– När allt är på plats ska vi kunna erbjuda cirka 80 besök per vecka, vilket motsvarar 3.660 besök per år.
Hur stor ökning är det jämfört med antalet besök vid psykiatrin i dag?
– Det är svårt att ge en exakt siffra på det eftersom en del patienter redan tidigare har gått till primärvården och en del har gått till psykiatrin. Det är en ökning, men vi vet inte hur stor ökning.
Utvärderas efter feedback
Längre fram ska den nya modellen utvärderas och eventuellt omstruktureras efter behov.
– Vi är öppna för feedback och utvecklingsförslag, säger Sirpa Mankinen.
Chefläkare Olli-Pekka Lehtonen inflikar att det viktigaste inom hälsovården är att patienter får korrekt hjälp – i rätt tid.
– Vi tror att det här arrangemanget medför att ålänningar i förlängningen får bättre vård och snabbare än tidigare.
Telefonbokningarna till mottagningen för mental hälsa inleds måndagen den 7 september. Däremot går det redan nu att boka via ÅHS hemsida.
Peter Pussinen