Många talade sig varma för ramlagsmodellen i lagtinget i går.
Enligt Roger Jansson (FS) är en ramlag rent av höjden av demokrati.
LAGTINGET Upprinnelsen till debatten om en ramlag är en motion med Roger Jansson som första undertecknare om att bereda en ny självstyrelselag som ges formen av en ramlag enligt danskt mönster. Lagutskottet har behandlat motionen och stöder i princip dess innehåll.
Roger Jansson påpekade i debatten att en ramlag skulle innebära en demokratisk vinst. Makten över självstyrelsens utveckling skulle gå från riksdagen till Ålands folk och lagtinget eftersom varje område Åland tog över skulle vila över nyval i lagtinget och på så sätt genomgå en "folkomröstning" i valet.
- En ramlag är höjden av demokrati, sa han.
Också Gunnar Jansson (Lib) stöder en förnyelse av självstyrelselagen.
-Den kan mycket väl ha formen av en ramlag.
Vid Centerns hjärta
Centern har tagit ramlagsmodellen till sitt hjärta, meddelade Harry Jansson (C). Han föreslår ett Ålandsutskott i Finlands riksdag och stöder Roger Janssons förslag att den parlamentariska grupp som landskapsregeringen ska utse bör skriva ihop ett färdigt förslag till ramlag.
Olof Erland (Lib) tycker en ramlag är intressant men pekade på att det också finns komplikationer. Vem som ska betala för vad är en sådan.
- Vi måste veta vilka de ekonomiska åtagandena blir av ett övertagande, sa han.
Centerns åsikt är att Finland ska betala för sin egen verksamhet på Åland, precis som Danmark gör på Färöarna och Grönland.
Förtroende och misstro
Barbro Sundback (S) påpekade att de gamla danska kolonierna Färöarna och Grönland har en helt annan politisk situation än Åland. Deras förhållande till Danmark bygger i dag på förtroende och förhandlingar.
- Mellan Åland och Finland är det precis tvärtom, misstroende, och vi har en detaljerad lagstiftning för att komma tillrätta med misstron.
Hon tror inte att en ramlag är den lättaste vägen för Åland att få ökad behörighet och säger att det är överoptimistiskt att tro att Finland skulle ge Åland beskattningsinstrumentet.
- Alltså ge oss medel att skattekonkurrera med.
Ris åt egen rygg
Hon underströk att Socialdemokraterna inte har något emot en ramlag men befarar att det är att binda ris åt egen rygg om den ska vara ett villkor för att utveckla självstyrelsen.
- För Socialdemokraterna är en reform av det ekonomiska systemet det viktigaste, sa Sundback.
Mindre portioner
Roger Slotte (C) stöder ett stegvis övertagande, i mindre portioner.
- Då hinner vi anpassa förvaltningen till de uppgifter nya rättsområden medför.
Ramlagsdiskussionen bordlades i lagtignet i går och fortsätter nästa måndag, den 8 mars, samtidigt som LR:s skattemeddelande ska diskuteras. Också LR talar för en ramlag, alltså att lagtinget tar över beskattningsrätten efter moget övervägande.
Ålandstidningen